A tökéletes bejgli
Elkészítés: közepes | 6 rúd
Elkészítés: közepes | 6 rúd
Tészta
Hozzávalók / 6 rúd:
- 90 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 25 dkg puha vaj + 10 dkg puha mangalica zsír
- 10 dkg porcukor
- 2 dl hideg tej
- 1 dl hideg habtejszín
- 2,5 dkg élesztő
- 1 citrom héja
Elkészítés:
- A lisztet összekeverem a porcukorral, citrom héjával. Összemorzsolom a vajjal, zsírral, tojássárgájával, tejjel, tejszínnel és az élesztővel. Amint összegyúrtam a tésztát, egy nagy tálba teszem, lefedem és a hűtőben pihentetem 1 órát.
- Ha kipihente magát a tészta, lemérem a súlyát és 6 ugyanakkora gombóccá osztom. Ez nekem kb 28,6 dkg-os gombócokra jött ki.
Mákos
Hozzávalók:
- 40 dkg darált mák
- 20 dkg porcukor
- 1 citrom héja
- 1,5 dl forró tej
- 2 evőkanál búzadara
Elkészítés:
- A mákot összekeverem a porcukorral és a felforrósított tejjel leforrázom. Belekeverem a búzadarát és a citrom héját. Hűtőbe teszem a tölteléket amíg felhasználom.
Diós
Hozzávalók:
- 40 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 1 dl forró tej
- 4 evőkanál búzadara
Elkészítés:
- A diót összekeverem a porcukorral és leforrázom a forró tejjel. Hozzákeverem a búzadarát és hűtőbe teszem felhasználásig.
Összeállítás
Hozzávalók:
- 3 tojás
Elkészítés:
- A töltelékek súlyát lemérem és azokat is 3 felé osztom. Nekem a töltelék kb 24 dekás adagokra jött ki. A tojásokat szétválasztom.
- A tésztagombócokat kb 20x25 cm téglalappá nyújtom. Megkenem az egyik töltelékkel úgy, hogy a szélein kb 2cm-es részt kihagyok.
- A fehérjével megkenem a kihagyott széleket. behajtom a széleit és a hosszanti oldalánál fogva felcsavarom. Sütőpapírozott tepsibe teszem. Elkészítem így mind a 6 rudat. Ha kész vagyok, lekenem őket tojássárgájával és kb 6-7 fokos helyiségben kb 3 órát hagyom száradni.
- Ha megszáradt, lekenem a tojásfehérjével és ugyanabban a hideg helyiségben 10-14 órát hagyom állni. Egy saslikkal megszurkálom és 180°C-ra előmelegített sütőben (felső sütéssel középen) szép barnára megsütöm. Ha kihűlt szeletelem.
Tippek
- Én némelyikbe raktam rumos mazsolát, ehhez 10 dkg mazsolát 3 evőkanál rumba áztatok pár órán át.
- Ha ilyen márványos, repedésmentes beiglit szeretnénk, akkor kezdjünk hozzá, ha van rá időnk, mert sokat kell pihenni hagyni.
- A bejgli rudakat csak közvetlenül a sütés előtt hozom be a hidegről, nem hagyom, hogy felmelegedjen.