A tökéletes piskóta

Elkészítés: könnyű | 22 cm tortaforma

Hozzávalók / 22 cm tortaforma:

  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor (ha sima piskóta akkor ez liszt)
  • 2,5 dl tej
  • 0,75 dl étolaj
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítés:

  • A sütőt előmelegítem 160°C-ra, és egy 22 cm-es kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszek.
  • A tojásokat szétválasztom. A fehérjét pici sóval háromnegyedig felverem, utána 2 részletben hozzáadom a cukor felét. Fényes fehér habot verek belőle, mintha habcsókot készítenék.
  • A cukor másik felét a tojások sárgájával és a tejjel elkezdem kikeverni, közben hozzáadom az olajat.
  • A lisztbe belekeverem a kakaóport, sütőport, és a sárgájás masszába szitálom. Alaposan elkeverem és a fehérjehabbal lazítom, amit óvatosan 3 részletben adok hozzá.
  • A masszát a formába töltöm és azonnal a sütőbe teszem. 160°C-on alsó felső sütéssel, középen kb 50-60 percig sütöm, de a sütőajtót az első 40perc után nyitom csak ki, amikor először tűpróbával ellenőrzöm és ha még ragad a pálcára, akkor letakarom a tortát alufóliával és úgy sütöm tovább.
  • Ha készen van kiveszem a sütőből és a formában teljesen kihűtöm. Körbevágom a formában és 3-4 részre szeletelem, töltöm. Amennyiben nem használom rögtön fel, akkor szeletelés nélkül hidegen folpackba csomagolom és maximum 2-3 napig hűvös helyen tárolom.

További képek