Almás-áfonyás máktorta

Elkészítés: könnyű | 24 cm torta

Máktorta


Hozzávalók / 24 cm torta:

  • 40 dkg mák
  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 2 kisebb alma leszerelve
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 6 evőkanál savanykás lekvár pl málna vagy ribizli

Elkészítés:

  • A reszelt almát kicsit kinyomkodom, közben a mákot összekeverem a sütőporral.
  • A tojásokat szétválasztom, a sárgáját a cukor felével fehéredésig keverem.
  • A fehérjét is felverem, és amikor kezd keményedni hozzáadom a cukrot és fényesre habosítom.
  • A fehérjére ráöntöm a kikevert sárgáját és óvatosan öszekeverem.
  • Két részletben rászórom a mákot és összekeverem. Hozzákeverem a kinyomkodott almát is.
  • 24 cm-es sütőpapírral bélelt formába öntöm és 180˘° C-on 35-40 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.
  • Ahogy kihűlt, félbevágom és megkenem a lekvárral.

Krém


Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 18 dkg vaj
  • 10 dkg áfonya
  • 1 citrom héja és pár mentalevél aprítva a tetejére

Elkészítés:

  • A tojásokhoz adom a cukrot, jól kikeverem, hozzáöntöm a tejet és felteszem egy lábosban főni.
  • Kicsi lángon, folyamatosan kavargatva jól besűrítem. Ha elérte a kívánt sűrűséget, leveszem a tűzről és kihűtöm.
  • A vajat felhabosítom és kicsi adagonként hozzáadom a krémet, közben folyamatosan keverem.

Összeállítás


  • A krémet a torta tetejére kenem és rászóróm az áfonyát/citromhéjat és az aprított mentaleveleket.

Tippek


  • Tálalás előtt 20 perccel vegyük ki a hűtőből, hogy a tetején lévő vajas krém kicsit megpuhuljon.