Almás-áfonyás máktorta
Elkészítés: könnyű | 24 cm torta
Elkészítés: könnyű | 24 cm torta
Máktorta
Hozzávalók / 24 cm torta:
- 40 dkg mák
- 4 tojás
- 25 dkg cukor
- 2 kisebb alma leszerelve
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 csomag sütőpor
- 6 evőkanál savanykás lekvár pl málna vagy ribizli
Elkészítés:
- A reszelt almát kicsit kinyomkodom, közben a mákot összekeverem a sütőporral.
- A tojásokat szétválasztom, a sárgáját a cukor felével fehéredésig keverem.
- A fehérjét is felverem, és amikor kezd keményedni hozzáadom a cukrot és fényesre habosítom.
- A fehérjére ráöntöm a kikevert sárgáját és óvatosan öszekeverem.
- Két részletben rászórom a mákot és összekeverem. Hozzákeverem a kinyomkodott almát is.
- 24 cm-es sütőpapírral bélelt formába öntöm és 180˘° C-on 35-40 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.
- Ahogy kihűlt, félbevágom és megkenem a lekvárral.
Krém
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 8 dkg cukor
- 1 dl tej
- 18 dkg vaj
- 10 dkg áfonya
- 1 citrom héja és pár mentalevél aprítva a tetejére
Elkészítés:
- A tojásokhoz adom a cukrot, jól kikeverem, hozzáöntöm a tejet és felteszem egy lábosban főni.
- Kicsi lángon, folyamatosan kavargatva jól besűrítem. Ha elérte a kívánt sűrűséget, leveszem a tűzről és kihűtöm.
- A vajat felhabosítom és kicsi adagonként hozzáadom a krémet, közben folyamatosan keverem.
Összeállítás
- A krémet a torta tetejére kenem és rászóróm az áfonyát/citromhéjat és az aprított mentaleveleket.
Tippek
- Tálalás előtt 20 perccel vegyük ki a hűtőből, hogy a tetején lévő vajas krém kicsit megpuhuljon.