Almás Krémes

Elkészítés: közepes | 30x40 cm tepsi

Tészta lapok


Hozzávalók / 30x40 cm tepsi:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg tejföl
  • 2 tojás
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítés:

  • A lisztbe beleszórom a sütőport és a cukrot. Elmorzsolom a margarinnal. Hozzáadom a tejfölt és a tojásokat, lisztezett deszkára borítom és simára dagasztom a tésztát. Hűtőbe teszem fél órára pihenni.
  • A tésztát háromba osztom és egyenként 30x40 cm téglalappá nyújtom. Sütőpapírozott 30x40 cm-es tepsibe teszem, villával megszurkálom és 180°C-ra előmelegített sütőben (alsó felső sütés, középen) kb 10 perc alatt világosbarnára megsütöm. Kisütöm egymás után mind a három lapot.

Almás réteg


Hozzávalók:

  • 2 kg alma
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 púpos teáskanál őrölt fahéj + 2db fahéjrúd
  • 5 dkg vaj
  • 4 evőkanál búzadara

Elkészítés:

  • Az almákat meghámozom, lereszelem és egy magas lábosba teszem. Rászórom a cukrot, fahéjat és hozzáadom a fahéjrudakat is. Ráreszelem a citrom héját és takarék lángon, folyamatos kevergetés mellett kb 15 perc alatt megpárolom.
  • Még forrón hozzáadom a vajat és a búzadarát, hagyom kihűlni, időnként átkeverem. Ha kihűlt kiszedem a fahéjrudakat.

Vaníliás réteg


Hozzávalók:

  • 2 csomag főzős vaníliás pudingpor
  • 2 tojássárgája
  • 6 dl tej
  • 15 dkg kristálycukor
  • 20 dkg puha vaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:

  • 5 dl tejet a cukorral, vaníliával csípősre melegítek. A pudingport a maradék 1 dl tejjel és a tojássárgákkal csomómentesre keverem és a meleg tejbe öntöm.
  • Takarék lángon állandó keverés mellett jól besűrítem. Kiöntöm egy tálba, folpackkal lefedem és hagyom szoba hőmérsékletűre hűlni.
  • A vajat kihabosítom és a vaníliás krémet 2 részletben hozzáadom.

Tejszín réteg


Hozzávalók:

  • 400 ml tejszín
  • 1,5 evőkanál porcukor
  • 1 csomag zselatin fix

Elkészítés:

  • A tejszínt a porcukorral háromnegyedig felverem. Beleszórom a zselatin fixet és kemény habbá verem.

Összeállítás


  • Kiválasztom a három közül a legvékonyabb lapot. Összemorzsolom, aprítóba teszem és simára darálom. A másik két lapot hasonló nagyságűra vágom. Leterítem egy tálcára az első lapot. Köré állítható formát teszek. Elsimítom rajta az almás tölteléket.
  • Ráteszem a második lapot, erre kenem a vaníliás krémet. Ennek a tetejére kenem óvatosan a tejszín réteget. Megszórom a ledarált lappal és hűtőbe teszem minimum 6 órára.

További képek