Almás Krémes
Elkészítés: közepes | 30x40 cm tepsi
Elkészítés: közepes | 30x40 cm tepsi
Tészta lapok
Hozzávalók / 30x40 cm tepsi:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 15 dkg kristálycukor
- 10 dkg tejföl
- 2 tojás
- 1 csomag sütőpor
Elkészítés:
- A lisztbe beleszórom a sütőport és a cukrot. Elmorzsolom a margarinnal. Hozzáadom a tejfölt és a tojásokat, lisztezett deszkára borítom és simára dagasztom a tésztát. Hűtőbe teszem fél órára pihenni.
- A tésztát háromba osztom és egyenként 30x40 cm téglalappá nyújtom. Sütőpapírozott 30x40 cm-es tepsibe teszem, villával megszurkálom és 180°C-ra előmelegített sütőben (alsó felső sütés, középen) kb 10 perc alatt világosbarnára megsütöm. Kisütöm egymás után mind a három lapot.
Almás réteg
Hozzávalók:
- 2 kg alma
- 20 dkg kristálycukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 púpos teáskanál őrölt fahéj + 2db fahéjrúd
- 5 dkg vaj
- 4 evőkanál búzadara
Elkészítés:
- Az almákat meghámozom, lereszelem és egy magas lábosba teszem. Rászórom a cukrot, fahéjat és hozzáadom a fahéjrudakat is. Ráreszelem a citrom héját és takarék lángon, folyamatos kevergetés mellett kb 15 perc alatt megpárolom.
- Még forrón hozzáadom a vajat és a búzadarát, hagyom kihűlni, időnként átkeverem. Ha kihűlt kiszedem a fahéjrudakat.
Vaníliás réteg
Hozzávalók:
- 2 csomag főzős vaníliás pudingpor
- 2 tojássárgája
- 6 dl tej
- 15 dkg kristálycukor
- 20 dkg puha vaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
- 5 dl tejet a cukorral, vaníliával csípősre melegítek. A pudingport a maradék 1 dl tejjel és a tojássárgákkal csomómentesre keverem és a meleg tejbe öntöm.
- Takarék lángon állandó keverés mellett jól besűrítem. Kiöntöm egy tálba, folpackkal lefedem és hagyom szoba hőmérsékletűre hűlni.
- A vajat kihabosítom és a vaníliás krémet 2 részletben hozzáadom.
Tejszín réteg
Hozzávalók:
- 400 ml tejszín
- 1,5 evőkanál porcukor
- 1 csomag zselatin fix
Elkészítés:
- A tejszínt a porcukorral háromnegyedig felverem. Beleszórom a zselatin fixet és kemény habbá verem.
Összeállítás
- Kiválasztom a három közül a legvékonyabb lapot. Összemorzsolom, aprítóba teszem és simára darálom. A másik két lapot hasonló nagyságűra vágom. Leterítem egy tálcára az első lapot. Köré állítható formát teszek. Elsimítom rajta az almás tölteléket.
- Ráteszem a második lapot, erre kenem a vaníliás krémet. Ennek a tetejére kenem óvatosan a tejszín réteget. Megszórom a ledarált lappal és hűtőbe teszem minimum 6 órára.