Almás párna
Elkészítés: könnyű | 2 rúd kb 8-10 szelet
Elkészítés: könnyű | 2 rúd kb 8-10 szelet
Tészta
Hozzávalók / 2 rúd kb 8-10 szelet:
- 25 dkg rétes + 13 dkg sima liszt
- 10 dkg olvasztott zsír
- 2 tojássárgája + 1 sárgája a kenéshez
- 5 dkg kristálycukor
- 1 citrom héja
- 17 dkg tejföl
- fél teáskanál sütőpor
Elkészítés:
- A lisztet elkeverem a cukorral, citrom héjával és a sütőporral.
- Beleteszem a zsírt, tejfölt és a tojássárgákat. Alaposan összegyúrom és nagy vékony lappá nyújtom.
Töltelék
Hozzávalók:
- 1 kg alma
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 2 dkg vaj
- 2 evőkanál búzadara
- Zsemlemorzsa a szóráshoz
Elkészítés:
- Az almákat meghámozom, lereszelem, nagyobb lábosba teszem. Ízesítem a cukorral és a fahéjjal. Lehet még cukrot tenni ízlés szerint.
- Megpárolom az almát és mikor már kicsi levet eresztett, átöntöm egy tálba és összekeverem a búzadarával. Hagyom kicsit hűlni.
Összeállítás
- A kinyújtott tésztára zsemlemorzsát szórok és csíkban ráhalmozom a fele tölteléket. Kettőt hajtok rajta és hosszában elvágom a többi tésztától. Kb 10 cm-es hosszúságú darabokra vágom és sütőpapíros tepsibe teszem.
- A maradék tölteléket ugyancsak a tésztára halmozom és kettőt hajtok rajta. Ezt is kb 10 cm-es darabokra vágom, megkenem a tojássárgájával a darabokat és 180°C-ra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt szép világosbarnára megsütöm.