Almás párna

Elkészítés: könnyű | 2 rúd kb 8-10 szelet

Tészta


Hozzávalók / 2 rúd kb 8-10 szelet:

  • 25 dkg rétes + 13 dkg sima liszt
  • 10 dkg olvasztott zsír
  • 2 tojássárgája + 1 sárgája a kenéshez
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 citrom héja
  • 17 dkg tejföl
  • fél teáskanál sütőpor

Elkészítés:

  • A lisztet elkeverem a cukorral, citrom héjával és a sütőporral.
  • Beleteszem a zsírt, tejfölt és a tojássárgákat. Alaposan összegyúrom és nagy vékony lappá nyújtom.

Töltelék


Hozzávalók:

  • 1 kg alma
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál búzadara
  • Zsemlemorzsa a szóráshoz

Elkészítés:

  • Az almákat meghámozom, lereszelem, nagyobb lábosba teszem. Ízesítem a cukorral és a fahéjjal. Lehet még cukrot tenni ízlés szerint.
  • Megpárolom az almát és mikor már kicsi levet eresztett, átöntöm egy tálba és összekeverem a búzadarával. Hagyom kicsit hűlni.

Összeállítás


  • A kinyújtott tésztára zsemlemorzsát szórok és csíkban ráhalmozom a fele tölteléket. Kettőt hajtok rajta és hosszában elvágom a többi tésztától. Kb 10 cm-es hosszúságú darabokra vágom és sütőpapíros tepsibe teszem.
  • A maradék tölteléket ugyancsak a tésztára halmozom és kettőt hajtok rajta. Ezt is kb 10 cm-es darabokra vágom, megkenem a tojássárgájával a darabokat és 180°C-ra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt szép világosbarnára megsütöm.