Almavirág
Elkészítés: könnyű | kb 8 szelet
Elkészítés: könnyű | kb 8 szelet
Linzer alap
Hozzávalók / kb 8 szelet:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg teavaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 citrom héja
- 1 nagy evőkanál hideg víz
Elkészítés:
- A hideg vajat felkockázom. A lisztet elkeverem a porcukorral és a citrom héjával.
- Összemorzsolom a vajjal, beleteszem a tojássárgáját és a hideg vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, folpackba csomagolom és hűtőbe teszem kb 1 órára.
Töltelék
Hozzávalók:
- 3 nagy alma
- 6 evőkanál almapüré
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál porcukor
Elkészítés:
- Az almákat meghámozom, félbevágom, magházukat kivájom és vékony szeletekre szelem. Az olvasztott vajat összekeverem a porcukorral és a fahéjjal.
Összeállítás
- A tésztát kinyújtom és egy nagy kört vágok ki belőle. Picit bevágom a széleket, így alakítom ki a szirom formát. A megmaradt tésztát újra kinyújtom és vékony csíkot vágok, amit a szirom oldalához illesztek körbe. Ez fogja megtartani a tölteléket.
- A tésztát villával megszurkálom és egyenletesen megkenem az almapürével. Erre rakosgatom tetszés szerint az almadarabokat. Ezt megkenem a fahéjas vajjal és 180°C-ra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt szép barnára sütöm.
Tippek
- Almapürét nagyobb üzletekben vehetünk, vagy magunk is elkészíthetjük párolt, ízesítetlen alma összeturmixolásával.
- Tálalhatjuk hidegen tejszínhabbal, vagy forrón vaníliás fagylalttal.