Almavirág

Elkészítés: könnyű | kb 8 szelet

Linzer alap


Hozzávalók / kb 8 szelet:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg hideg teavaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom héja
  • 1 nagy evőkanál hideg víz

Elkészítés:

  • A hideg vajat felkockázom. A lisztet elkeverem a porcukorral és a citrom héjával.
  • Összemorzsolom a vajjal, beleteszem a tojássárgáját és a hideg vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, folpackba csomagolom és hűtőbe teszem kb 1 órára.

Töltelék


Hozzávalók:

  • 3 nagy alma
  • 6 evőkanál almapüré
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál porcukor

Elkészítés:

  • Az almákat meghámozom, félbevágom, magházukat kivájom és vékony szeletekre szelem. Az olvasztott vajat összekeverem a porcukorral és a fahéjjal.

Összeállítás


  • A tésztát kinyújtom és egy nagy kört vágok ki belőle. Picit bevágom a széleket, így alakítom ki a szirom formát. A megmaradt tésztát újra kinyújtom és vékony csíkot vágok, amit a szirom oldalához illesztek körbe. Ez fogja megtartani a tölteléket.
  • A tésztát villával megszurkálom és egyenletesen megkenem az almapürével. Erre rakosgatom tetszés szerint az almadarabokat. Ezt megkenem a fahéjas vajjal és 180°C-ra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt szép barnára sütöm.

Tippek


  • Almapürét nagyobb üzletekben vehetünk, vagy magunk is elkészíthetjük párolt, ízesítetlen alma összeturmixolásával.
  • Tálalhatjuk hidegen tejszínhabbal, vagy forrón vaníliás fagylalttal.

További képek