Ananász charlotte
Elkészítés: könnyű | 22 cm forma
Elkészítés: könnyű | 22 cm forma
Piskóta tekercs
Hozzávalók / 22 cm forma:
- 5 tojás
- 5 evőkanál liszt
- 5 evőkanál cukor
- sárgabarack lekvár
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval keményre felverem, a sárgáját a cukorral fehéredésig keverem és óvatosan összekeverem a fehérjével.
- Rászitálom a lisztet és alaposan összekeverem. A legnagyobb tepsimbe sütőpapírt terítek és elsimítom a tésztát. 180°C-on kb 6-8 perc alatt megsütöm. Ha átsült, picit nedvesített konyharuhára fektetem és feltekerem.
- Amint kihűlt, lehúzom a sütőpapírt, megkenem a lekvárral és feltekerem újra. Felhasználásig így hagyom. Ha másnap használom, akkor folpackba csomagolom és hűtőbe teszem.
Krém
Hozzávalók:
- 50 dkg mascarpone
- 35 dkg konzerv ananász
- 10 dkg porcukor
- 3 evőkanál citromlé és 1 citrom héja
- 1,5 csomag zselatin fix
Elkészítés:
- Az ananászt leturmixolom. A mascarponét összekeverem a porcukorral, a citrom levével, héjával és a fixálóval.
- Hozzáadom az ananászt és alaposan elkeverem. A piskóta tekercset kb 1 cm-es szeletekre vágom.
- Egy 22 cm átmérőjű félgömb formát folpackkal kibélelek és szorosan belerakosgatom a szeleteket. Ráöntöm a krémet, lefedem a maradék piskótával és ráhajtom a folpackot. Pár kistányérral lesúlyozom és hűtőbe teszem minimum 5 órára, de legjobb egész éjszakára.
Tippek
- A friss ananászban lévő bromelain egy fehérjebontó enzim, ami meggátolja, hogy megkössön a zselatin. Ez az enzim viszont a konzerválási folyamat során inaktívvá válik, tehát ha zselatinos ananászos krémet szeretnénk, mindenképpen konzerv ananászt használjunk.