Aranygaluska vaníliasodóval
Elkészítés: könnyű | 25x35 cm tepsi
Elkészítés: könnyű | 25x35 cm tepsi
Tészta
Hozzávalók / 25x35 cm tepsi:
- 52 dkg finomliszt
- 5 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg kristálycukor
- 3 tojássárgája
- 2,5 dl meleg tej
- 1 csomag instant élesztő (7g)
- 1 nagy citrom héja
- 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
- A lisztet összekeverem a cukorral és rászórom az instant élesztőt. Közepén mélyedést alakítok ki és hozzáadom a tojássárgáját, tejet, vajat citrom héját és a vaníliát. Lisztezett deszkán átgyúrom a tésztát, és kelni hagyom 45 percet.
- Kinyújtom kb 1 cm vastagra a tésztát és a legkisebb pogácsaszaggatómmal (3 cm) kiszaggatom. A tészta leeső részeit újra összegyúrom, kinyújtom és szaggatom.
Szóráshoz
Hozzávalók:
- 20 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
Elkészítés:
- A diót összekeverem a porcukorral, közben egy 25x35 cm tepsit sütőpapírral kibélelek. A darabokat egyenként az olvasztott vajba mártom és a tepsibe rakosgatom, egymástól kicsit távolabb.
- Ha kiraktam végig, akkor megszórom a diós cukorral és folytatom a rétegezést míg el nem fogynak a darabok. Rászórom a maradék diót és 160°C-ra előmelegített sütőben szép barnára megsütöm.
Sodó
Hozzávalók:
- 1l tej (2,8%)
- 4 tojássárgája
- 6 evőkanál kristálycukor (kb 12 dkg)
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
- A tojássárgáját, cukrot, keményítőt és a vaníliát kb 2 dl tejjel csomómentesre elkeverem. Hozzáadom a többi tejet és takaréklángon, folytonos kevergetés mellett kissé besűrítem.
- Akkor jó, ha szépen bevonja egy kanál hátulját, nem pudingot főzök belőle. Átszűröm és egy kancsóba kiöntöm.
Tippek
- A tészta nagyon jól viseli a hűtést, ha összegyúrtuk és csak másnap szeretnénk sütni, addig letakarva a hűtőben tarthatjuk a nyers tésztát.