Aszalt meggyes túrós lepény

Elkészítés: könnyű | 23x30 cm tepsi

Tészta


Hozzávalók / 23x30 cm tepsi:

  • 20 dkg liszt
  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg hideg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál joghurt
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  • A lisztet összekeverem a cukorral/sóval/sütőporral és elmorzsolom benne a hideg vajat.
  • Hozzáadom a tojássárgáját és a joghurtot és pici liszttel gyorsan összeállítom a tésztát.
  • Folpackba csomagolom és kb fél órára a hűtőbe teszem.
  • A sütőpapíros tepsi méreténél kicsit nagyobbra nyújtom a tésztát, belehelyezem, megszúrkálom és 170°C-on 10 percig elősütöm.
  • A maradék tésztát összegyúrom és a mélyhűtőbe teszem.

Túrókrém


Hozzávalók:

  • 70 dkg túró
  • 15 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja és 1 evőkanál leve
  • 8 dkg asztalt meggy

Elkészítés:

  • A túrót áttöröm, ízesítem a cukorral és a citrom héjával és 1 kanál levével.
  • Belekavarom a tojássárgáját és az aszalt meggyet is.
  • Az elősütött tésztán egyenletesen elsimítom a tölteléket.
  • A maradék lefagyasztott tésztát lereszelem és elosztom a túró tetején.
  • Visszateszem a sütőbe és 170°C-on további 30-35 percig sütöm, míg barnulni kezd a teteje.

Tippek


  • A fagyasztott tésztát nagylyukú reszelőn reszeljük le.
  • Más aszalt vagy friss gyümölcsöt is használhatunk.