Beignet a francia fánk
Elkészítés: könnyű | kb 20 db
Elkészítés: könnyű | kb 20 db
Hozzávalók / kb 20 db:
- 50 dkg liszt
- 1 egész tojás + 1 tojássárgája
- 2,5 dl tej
- 5 dkg olvasztott vaj
- 8 dkg kristálycukor
- 7 g instant porélesztő
- 25 dkg mascarpone
- 200 ml tejszín
- 3 evőkanál porcukor
- darabokra vágott gyümölcsök
Elkészítés:
- A tejet a kristálycukorral meglangyosítom és beleszórom az instant élesztőt. Hagyom kb 10 percig állni. A lisztet átszitálom és beleszórok egy csipet sót.
- Egy nagy tálba öntöm a lisztet, hozzáadom az élesztőt, tojásokat, olvasztott vajat és addig dagasztom, míg szép fényes és sima lesz. (kb 10 perc)
- Letakarom és meleg helyen kb 45 percig állni hagyom.
- Ha szépen megkelt, négyszögletűre kinyújtom és kb 5x5 cm-es négyszögeket vágok ki belőle. Serpenyőben olajat melegítek, és kb 1-1 perc alatt szép barnára megsütöm. A lényeg, hogy jól fújja fel magát a fánk, hogy üreges legyen a közepe.
- A tejszínt 3 evőkanál porcukorral keményre felverem, hozzáadom a mascarponét és habzsákba töltöm. A kihűlt fánkokat óvatosan félbevágom, megtöltöm a krémmel és ráhalmozom a gyümölcsöket. Porcukorral díszítem.
Tippek
- Ennek a fánknak az összetevői hasonlítanak a mi szalagos fánkunkhoz, de az instant élesztőtől szép üreges lesz a belseje, így jól tölthető.