Beignet a francia fánk

Elkészítés: könnyű | kb 20 db

Hozzávalók / kb 20 db:

  • 50 dkg liszt
  • 1 egész tojás + 1 tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 8 dkg kristálycukor
  • 7 g instant porélesztő
  • 25 dkg mascarpone
  • 200 ml tejszín
  • 3 evőkanál porcukor
  • darabokra vágott gyümölcsök

Elkészítés:

  • A tejet a kristálycukorral meglangyosítom és beleszórom az instant élesztőt. Hagyom kb 10 percig állni. A lisztet átszitálom és beleszórok egy csipet sót.
  • Egy nagy tálba öntöm a lisztet, hozzáadom az élesztőt, tojásokat, olvasztott vajat és addig dagasztom, míg szép fényes és sima lesz. (kb 10 perc)
  • Letakarom és meleg helyen kb 45 percig állni hagyom.
  • Ha szépen megkelt, négyszögletűre kinyújtom és kb 5x5 cm-es négyszögeket vágok ki belőle. Serpenyőben olajat melegítek, és kb 1-1 perc alatt szép barnára megsütöm. A lényeg, hogy jól fújja fel magát a fánk, hogy üreges legyen a közepe.
  • A tejszínt 3 evőkanál porcukorral keményre felverem, hozzáadom a mascarponét és habzsákba töltöm. A kihűlt fánkokat óvatosan félbevágom, megtöltöm a krémmel és ráhalmozom a gyümölcsöket. Porcukorral díszítem.

Tippek


  • Ennek a fánknak az összetevői hasonlítanak a mi szalagos fánkunkhoz, de az instant élesztőtől szép üreges lesz a belseje, így jól tölthető.

További képek