Citrom pite

Elkészítés: könnyű | 28 cm piteforma

Pite alap


Hozzávalók / 28 cm piteforma :

  • 22 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj kockázva
  • 1 tojás
  • 10 dkg cukor
  • fél teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál hideg víz
  • 1 citrom héja

Elkészítés:

  • A lisztet a cukorral és a sütőporral jól elkeverem. Belereszelem egy citrom héját.
  • Hozzáadom a hideg, kockákra vágott vajat, hideg vizet és a tojást.
  • Gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát. Hűtőbe teszem fél órára.

Citromos töltelék


Hozzávalók:

  • 3 citrom + 1 lime
  • 16 dkg cukor
  • 200 ml tejszín
  • 4 tojás (M)

Elkészítés:

  • A citromok és lime héját lereszelem, levüket kifacsarom és átszűröm.
  • Hozzáadom a cukrot, tejszínt, tojásokat és alaposan elkeverem.

Összeállítás


  • A tésztát kinyújtom a forma méretére, alját megszurkálom és beleöntöm a tölteléket.
  • 180°C-ra előmelegített sütőbe teszem és kb 35-40 percig sütöm. 15 perc után alufóliával letakarom, ezt csak az utolsó 5 percre veszem le.
  • Tűpróbával ellenőrzöm, a közepének még remegősnek kell maradnia. A sütőt lekapcsolom, kitámasztom egy fakanállal és hagyom ott kihűlni. Aztán kiveszem és hűtőbe teszem tálalásig.

Díszítés


Hozzávalók:

  • 1 citrom 1
  • 1 lime

Elkészítés:

  • A citromot és a limeot felkarikázom, sütőpapírra fektetem és 90°C-on kb 2 órát szárítom a sütőben. Hagyom kihűlni és tálalás előtt kidíszítem a pite tetejét.

Tippek


  • A díszítés nyugodtan elhagyható, hiszen a pite önmagában is nagyon mutatós.
  • Ennek a pitének nagyon jót tesz, ha pár órát állhat a hűtőben, nagyon jól összeállnak így az ízek és szépen szeletelhetővé is válik.