Citrom pite
Elkészítés: könnyű | 28 cm piteforma
Elkészítés: könnyű | 28 cm piteforma
Pite alap
Hozzávalók / 28 cm piteforma :
- 22 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj kockázva
- 1 tojás
- 10 dkg cukor
- fél teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál hideg víz
- 1 citrom héja
Elkészítés:
- A lisztet a cukorral és a sütőporral jól elkeverem. Belereszelem egy citrom héját.
- Hozzáadom a hideg, kockákra vágott vajat, hideg vizet és a tojást.
- Gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát. Hűtőbe teszem fél órára.
Citromos töltelék
Hozzávalók:
- 3 citrom + 1 lime
- 16 dkg cukor
- 200 ml tejszín
- 4 tojás (M)
Elkészítés:
- A citromok és lime héját lereszelem, levüket kifacsarom és átszűröm.
- Hozzáadom a cukrot, tejszínt, tojásokat és alaposan elkeverem.
Összeállítás
- A tésztát kinyújtom a forma méretére, alját megszurkálom és beleöntöm a tölteléket.
- 180°C-ra előmelegített sütőbe teszem és kb 35-40 percig sütöm. 15 perc után alufóliával letakarom, ezt csak az utolsó 5 percre veszem le.
- Tűpróbával ellenőrzöm, a közepének még remegősnek kell maradnia. A sütőt lekapcsolom, kitámasztom egy fakanállal és hagyom ott kihűlni. Aztán kiveszem és hűtőbe teszem tálalásig.
Díszítés
Hozzávalók:
- 1 citrom 1
- 1 lime
Elkészítés:
- A citromot és a limeot felkarikázom, sütőpapírra fektetem és 90°C-on kb 2 órát szárítom a sütőben. Hagyom kihűlni és tálalás előtt kidíszítem a pite tetejét.
Tippek
- A díszítés nyugodtan elhagyható, hiszen a pite önmagában is nagyon mutatós.
- Ennek a pitének nagyon jót tesz, ha pár órát állhat a hűtőben, nagyon jól összeállnak így az ízek és szépen szeletelhetővé is válik.