Citromkrémes sajttorta kocka
Elkészítés: közepes | 22x30 cm tepsi
Elkészítés: közepes | 22x30 cm tepsi
Keksz alap
Hozzávalók / 22x30 cm tepsi:
- 36 dkg darált keksz
- 12 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
- A kekszet a vajjal összekeverem, és egy 22x30 cm-es sütőpapírozott tepsiben egyenletesen lenyomkodom. 160°C-ra előmelegített sütőben 8 percig elősütöm.
Sajttorta
Hozzávalók:
- 75 dkg mascarpone
- 20 dkg kristálycukor
- 4 tojás
- 2 citrom leve és héja
Elkészítés:
- A mascarponét összekeverem a cukorral, a citromok héjával és leszűrt levével.
- Egyesével hozzáadom a tojásokat, simára keverem és ráöntöm az elősütött alapra. Visszateszem a 160°-os sütőbe (alsó-felső sütéssel, középen) és kb 30-35 percig sütöm. A közepének még remegősnek kell maradnia, de a beleszúrt pálcára már nem ragadhat.
- Szobahőmérsékleten kihűtöm, majd beteszem a hűtőbe legalább 3-4 órára, de lehet egész éjszakára is. Mikor szépen összedermedt, óvatosan kiemelem a tepsiből és tálcára teszem. Állítható karimát teszek köré.
Citromkrém (lemon curd)
Hozzávalók:
- 4 tojássárgája
- 20 dkg kristálycukor
- 3 dkg étkezési keményítő
- 120 ml leszűrt citromlé
- 220 ml víz
- 10 dkg teavaj
Elkészítés:
- A tojássárgáját egy tálba teszem és kicsit megkeverem. Egy kis lábosban a kristálycukrot az étkezési keményítővel elkeverem, hozzáadom a citromlevet és a vizet.
- Takaréklángon elkezdem melegíteni, folyamatos kevergetés mellett. Mikor elkezd sűrűsödni leveszem a tűzről, és a tojássárgájába csurgatom, nagyon lassan, vékony sugárban. Közben egyfolytában kevergetem.
- Ha mindet elkevertem, az egészet visszaöntöm a kis lábosba. Takaréklángon, folyamatos keverés mellett addig kevergetem, míg elkezd újra sűrűsödni, de még nem forr. Kiöntöm egy tálba és ha kicsit kihűlt, hozzáadom a vajat.
- Ha szépen felolvadt a vaj és teljesen sima a krém, megvárom míg langyosabbra kihűl és ráöntöm a sütemény tetejére. Visszateszem a hűtőbe legalább 3-4 órára, utána szeletelem.