Citromkrémes szelet

Elkészítés: könnyű | 35x40 cm tepsi

Piskóta alap


Hozzávalók / 35x40 cm tepsi:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál cukor

Elkészítés:

  • A tojásokat szétválasztom. A fehérjét pici sóval keményre felverem, a sárgáját a cukorral kikeverem és óvatosan hozzáadom a fehérjét. Rászórom a lisztet és nagy mozdulatokkal, teljesen elkeverem.
  • A legnagyobb sütőpapírozott tepsimbe kenem (35x40 cm) és 180°C-on kb 6-8 perc alatt megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm és kihűtöm. Ha kihűlt 3 ugyanakkora darabot vágok belőle, ezeket fogom megkenni a citromos krémmel.

Citromkrém


Hozzávalók:

  • 5 dl tej
  • 5 evőkanál liszt
  • 25 dkg cukor
  • 1 dl citromlé (kb 2 nagy)
  • 30 dkg szobahőmérsékletű vaj

Elkészítés:

  • A tejet csomómentesre keverem a liszttel. Beleszórom a cukrot és mérsékelt lángon, állandó kevergetés mellett, sűrű krémet főzök belőle. Ha már elég sűrű, kiöntöm egy tálba és teljesen kihűtöm.
  • A citromok héját lereszelem, elteszem a díszítéshez. Kifacsarom őket és átszűröm a levet.
  • A vajat kihabosítom, és részletekben hozzákeverem a tejes krémet. A végén hozzáadom a citromlevet és simára keverem. A krémet 1-2 órára hűtőbe teszem, míg teljesen kenhetővé válik.
  • A piskóta szeleteket megkenem a citromos krémmel és hűtőbe teszem 3-4 órára. Utána szeletelem.

Tippek


  • A főzött krém legyen teljesen kihűtve mielőtt a vajhoz keverjük, kölönben a vaj kicsapódik. Ilyenkor állítsuk meleg vízbe a tálat és kevergessük, szépen össze fog állni.

További képek