Citromtorta
Elkészítés: könnyű | 20 cm torta
Elkészítés: könnyű | 20 cm torta
Alap
Hozzávalók / 20 cm torta:
- 4 tojás
- 25 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 0,75 dl étolaj
- 1 csomag sütőpor
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval háromnegyedig felverem, majd hozzáadom a cukor háromnegyedét több részletben és fényes, kemény masszává verem. A sárgáját a többi cukorral kikeverem, hozzáadom az olajat, tejet, utána beleszitálom a lisztet a sütőporral együtt.
- A sárgájás masszát fellazítom a fehérjével és óvatosan elkeverem. Két 20 cm-es formát sütőpapírral kibélelek, és ketté osztom a piskótakrémet. 160°C-ra előmelegített sütőben (középen, alsó-felső sütéssel) megsütöm az alapokat. Tűpróbával ellenőrzöm, kihűtöm és ketté vágom, így 4 lapom. lesz.
Krém
Hozzávalók:
- 60 dkg mascarpone
- 25 dkg citromos joghurt
- 15 dkg porcukor
- 2 kisebb citrom leve
- zselatin fix (ha a mascarpone túl folyós fajtájú)
Elkészítés:
- A mascarponét a cukorral, joghurttal elkeverem, és annyi citromlevet adok hozzá, hogy kellemesen savanykás legyen. Ha túl folyósnak találnánk a krémet, akkor adjunk hozzá zselatin fixet.
Összeállítás
Hozzávalók:
- 4 további citrom díszítésnek
- kandírozott citrom/narancshéj
Elkészítés:
- A piskótalapot lekenem egy adag krémmel, és megszórom kandírozott gyümölccsel, ráteszem a következő lapot és rétegezem míg el nem fogy. Körbekenem a tortát a maradék krémmel. Két citromot szép karikákra vágok, nedvességét leitatom és a szeleteket a torta oldalára nyomkodom. Tetejét is kidíszítem a maradék citrommal és hűtőbe teszem tálalásig.