Citromtorta

Elkészítés: könnyű | 20 cm torta

Alap


Hozzávalók / 20 cm torta:

  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 0,75 dl étolaj
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítés:

  • A tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval háromnegyedig felverem, majd hozzáadom a cukor háromnegyedét több részletben és fényes, kemény masszává verem. A sárgáját a többi cukorral kikeverem, hozzáadom az olajat, tejet, utána beleszitálom a lisztet a sütőporral együtt.
  • A sárgájás masszát fellazítom a fehérjével és óvatosan elkeverem. Két 20 cm-es formát sütőpapírral kibélelek, és ketté osztom a piskótakrémet. 160°C-ra előmelegített sütőben (középen, alsó-felső sütéssel) megsütöm az alapokat. Tűpróbával ellenőrzöm, kihűtöm és ketté vágom, így 4 lapom. lesz.

Krém


Hozzávalók:

  • 60 dkg mascarpone
  • 25 dkg citromos joghurt
  • 15 dkg porcukor
  • 2 kisebb citrom leve
  • zselatin fix (ha a mascarpone túl folyós fajtájú)

Elkészítés:

  • A mascarponét a cukorral, joghurttal elkeverem, és annyi citromlevet adok hozzá, hogy kellemesen savanykás legyen. Ha túl folyósnak találnánk a krémet, akkor adjunk hozzá zselatin fixet.

Összeállítás


Hozzávalók:

  • 4 további citrom díszítésnek
  • kandírozott citrom/narancshéj

Elkészítés:

  • A piskótalapot lekenem egy adag krémmel, és megszórom kandírozott gyümölccsel, ráteszem a következő lapot és rétegezem míg el nem fogy. Körbekenem a tortát a maradék krémmel. Két citromot szép karikákra vágok, nedvességét leitatom és a szeleteket a torta oldalára nyomkodom. Tetejét is kidíszítem a maradék citrommal és hűtőbe teszem tálalásig.

További képek