Csokikrémes és diós kosárka
Elkészítés: nehéz | kb 40 db
Elkészítés: nehéz | kb 40 db
Alap tészta
Hozzávalók / kb 40 db:
- 4 tojássárgája
- 5 dkg kristálycukor
- 40 dkg liszt
- 25 dkg hideg vaj kockázva
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 citrom héja
- kb 1 evőkanál olaj a formák kikenéséhez
Elkészítés:
- A lisztet elkeverem a citrom héjával, cukorral, sütőporral. Hozzáadom a hideg vajat, azután a tojássárgáját. Gyorsan összeállítom a tésztát, és hűtőbe teszem, amíg előkészítem a formákat.
- A tésztát kinyújtom kb 3 mm vastagságúra és 7,5 cm átmérőjű köröket szaggatok belőle. A kosárka formákat csak annyi olajjal kenem körbe amennyi az ujjamra tapad és már nyomkodom is bele a tésztaköröket.
- Lenyomkodom, hogy mindenhol egyenletes vastagságú legyen, a maradék tésztát pedig újra kinyújtom és szaggatom.
- Elkészítek így 40 db kosárkát a felét a dióhabbal fogom megtölteni, a másik felét üresen fogom megsütni. Az üreseket picit villával megszurkálom és megtöltöm sütőbabbal (ez sima száraz bab), hogy ne púposodjon fel a tészta sütés közben. Az üres kosárkákat 180°C-ra előmelegített sütőben kb 10 percig sütöm. Ha látom kicsit barnul már kész. Ha kihűlt óvatosan kiöntöm a babot és kifordítom a formából.
dióhab
Hozzávalók:
- 3 tojásfehérje
- 15 dkg kristálycukor
- 20 dkg darált dió
- pár csepp citromlé és pici só
- sárgabarack lekvár
Elkészítés:
- A fehérjét a citromlével és pici sóval keményre felverem. Utána 3 részletben hozzáadom a cukrot és fényes, kemény habbá verem, mint a habcsókot.
- Beleforgatom a darált diót és nyomózsákba töltöm. A kosárkák felébe egy teáskanál lekvárt teszek és rányomom a habot. 180°C-ra előmelegített sütőben kb 20 percig sütöm, mikor a széle elkezd barnulni már készen is van.
- Várok kb 5 percet, hogy hűljenek, aztán óvatosan megfordítom és ki is csusszannak a formából.
Csokikrém
Hozzávalók:
- 3 egész tojás
- 13 dkg kristálycukor
- 12 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál kakaópor
- 20 dkg puha vaj
- 2 evőkanál rumaroma
Elkészítés:
- A cukrot a tojásokkal jól kikeverem és gőz fölé teszem. Addig melegítem, míg csípőssé nem válik, ez kb 6-8 perc. Ez azt jelenti, hogy megállás nélkül keverem a mixerrel, míg olyan forró nem lesz, hogy már csípi az ujjam. Ekkor jó sűrű az állaga.
- Leveszem a gőzről és hozzákeverem a kakaóport. Ezután hozzáadom a csokit és már spatulával kevergetem, míg teljesen elolvad. Megvárom, míg szoba hőmérsékletű lesz és beteszem a hűtőbe.
- Ha már jól besűrűsödött (kb 2 óra), akkor a puha vajat a rummal kihabosítom és hozzáadom a csokis masszát. Habzsákba töltöm és az üres kosárkákba nyomom. Narancshéjjal díszítem.