Csokoládés-sós karamellás kupola

Elkészítés: nehéz | 24 cm kupola

Piskóta


Hozzávalók / 24 cm kupola:

  • 5 tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 5 evőkanál cukor

Elkészítés:

  • A tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval keményre felverem.
  • A sárgáját a cukorral fehéredésig keverem és hozzáadom a fehérjéhez.
  • Hozzászitálom a lisztet és a kakaóport és óvatosan elkeverem. 180°C-os sütőbe kb 12 perc alatt megsütöm.
  • Ha kihült kivágok belőle 2 kör formát, amekkora lesz a kupolaforma alja és egy kicsit kisebbet.

Tejcsokoládés krém


Hozzávalók:

  • 16 dkg tejcsokoládé
  • 200 ml tejszín
  • 100 ml tej
  • 2 tojássárgája
  • 3 lap zselatin

Elkészítés:

  • A zselatinlapokat hideg vízbe beáztatom és hagyom állni pár percig.
  • A tojássárgáját és a tejet csípősre melegítem, leveszem a tűzről, beleteszem a kinyomkodott zselatinlapokat. Alaposan elkeverem.
  • Hozzáadom a csokoládét, megvárom míg teljesen felolvad és hagyom kihűlni.
  • A tejszínt felverem és a kihűlt krémhez hozzákeverem.
  • Egy 24 cm átmérőjű kupola forma tálat folpackkal alaposan kibélelek. Beleöntöm a tejcsokis krémet és lefedem a kisebb piskótalappal.

Sós karamellás krém


Hozzávalók:

  • 20 dkg cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 200 ml tej
  • 450 ml tejszín
  • 7 lap zselatin
  • 2 teáskanál só (ízlés szerint)

Elkészítés:

  • Magasabb falú vas serpenyőbe teszem a cukrot, ráöntöm a vizet és takarék lángon, kevergetés nélkül megvárom míg szép borostyán színűre karamellizálódik.
  • Közben a tejet és 200 ml tejszínt összemelegítek. A zselatinlapokat hideg vízbe beáztatom.
  • Ha kész a karamell, óvatosan több részletben hozzáadom a tejszínes tejet és még pár percig főzöm, míg szépen elegyedik.
  • Leveszem a tűzről és kicsit hűtöm. Ha már nem tűzforró, hozzáadom a kinyomkodott zselatinlapokat és alaposan elkeverem.
  • Megsózom ízlés szerint és megvárom míg teljesen kihűl. Félreteszek a karamellből 3 evőkanállal a díszítéshez.
  • A maradék tejszínt felverem és a karamellhez hozzáforgatom.
  • Beleöntöm a formába és lefedem a nagyobb piskótával. Lefedem folpackkal és rárakok pár tányért nehezéknek. Legalább 5 órára a hűtőbe teszem.
  • Tálalás előtt a tortát a formából óvatosan egy tálra borítom, leszedem a folpackot. A maradék karamellt felmelegítem és a torta tetejére csorgatom.