Csokoládés-sós karamellás kupola
Elkészítés: nehéz | 24 cm kupola
Elkészítés: nehéz | 24 cm kupola
Piskóta
Hozzávalók / 24 cm kupola:
- 5 tojás
- 4 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kakaópor
- 5 evőkanál cukor
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval keményre felverem.
- A sárgáját a cukorral fehéredésig keverem és hozzáadom a fehérjéhez.
- Hozzászitálom a lisztet és a kakaóport és óvatosan elkeverem. 180°C-os sütőbe kb 12 perc alatt megsütöm.
- Ha kihült kivágok belőle 2 kör formát, amekkora lesz a kupolaforma alja és egy kicsit kisebbet.
Tejcsokoládés krém
Hozzávalók:
- 16 dkg tejcsokoládé
- 200 ml tejszín
- 100 ml tej
- 2 tojássárgája
- 3 lap zselatin
Elkészítés:
- A zselatinlapokat hideg vízbe beáztatom és hagyom állni pár percig.
- A tojássárgáját és a tejet csípősre melegítem, leveszem a tűzről, beleteszem a kinyomkodott zselatinlapokat. Alaposan elkeverem.
- Hozzáadom a csokoládét, megvárom míg teljesen felolvad és hagyom kihűlni.
- A tejszínt felverem és a kihűlt krémhez hozzákeverem.
- Egy 24 cm átmérőjű kupola forma tálat folpackkal alaposan kibélelek. Beleöntöm a tejcsokis krémet és lefedem a kisebb piskótalappal.
Sós karamellás krém
Hozzávalók:
- 20 dkg cukor
- 2 evőkanál víz
- 200 ml tej
- 450 ml tejszín
- 7 lap zselatin
- 2 teáskanál só (ízlés szerint)
Elkészítés:
- Magasabb falú vas serpenyőbe teszem a cukrot, ráöntöm a vizet és takarék lángon, kevergetés nélkül megvárom míg szép borostyán színűre karamellizálódik.
- Közben a tejet és 200 ml tejszínt összemelegítek. A zselatinlapokat hideg vízbe beáztatom.
- Ha kész a karamell, óvatosan több részletben hozzáadom a tejszínes tejet és még pár percig főzöm, míg szépen elegyedik.
- Leveszem a tűzről és kicsit hűtöm. Ha már nem tűzforró, hozzáadom a kinyomkodott zselatinlapokat és alaposan elkeverem.
- Megsózom ízlés szerint és megvárom míg teljesen kihűl. Félreteszek a karamellből 3 evőkanállal a díszítéshez.
- A maradék tejszínt felverem és a karamellhez hozzáforgatom.
- Beleöntöm a formába és lefedem a nagyobb piskótával. Lefedem folpackkal és rárakok pár tányért nehezéknek. Legalább 5 órára a hűtőbe teszem.
- Tálalás előtt a tortát a formából óvatosan egy tálra borítom, leszedem a folpackot. A maradék karamellt felmelegítem és a torta tetejére csorgatom.