Darunyak

Elkészítés: könnyű | 2 rúd

Tészta


Hozzávalók / 2 rúd :

  • 30 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 20 dkg puha vaj
  • 150 ml tejföl
  • 3 dkg porcukor

Elkészítés:

  • A lisztbe beleteszem a cukrot és elmorzsolom 10 dkg vajjal.
  • Hozzáadom a tejfölt és a tojássárgájákat és összeállítom a tésztát. A többi vajat megolvasztom.
  • 2 részre osztom és a lehető legnagyobbra és legvékonyabbra kinyújtom. Megkenem az olvasztott vajjal és szorosan felcsavarom mint a beiglit.
  • Ezt megismétlem a másik tésztagombóccal, egy kicsi olvasztott vajat hagyok a tetejükre. Mikor készen van a két rúd, 6-6 szeletre vágom.
  • A szeleteket erősen lisztezett deszkán vékony téglalappá nyújtom.

Töltelék


Hozzávalók:

  • 4 tojásfehérje
  • 18 dkg cukor
  • 18 dkg darált mák
  • 18 dkg darált dió

Elkészítés:

  • A tojásfehérjéket csipet sóval háromnegyedig felverem. Ekkor több részletben hozzáadom a cukrot, és addig verem míg kemény és fényes hab lesz belőle.
  • Elfelezem és a töltelékekhez keverem.

Összeállítás


  • A vékonyra kinyújtott téglalapokat csíkban betöltöm egy kis töltelékkel és felcsavarom.
  • Sütőpapírozott tepsikbe rakosgatom a rudakat megkenem a maradék olvasztott vajjal és 180°C-on világosbarnára sütöm.
  • Langyosan kb 10-12 cm hosszú darabokat vágok belőle és tálalás előtt porcukorral megszórom.

Tippek


  • Ízlés szerint más töltelékekkel is kipróbálhatjuk, például sűrű szilvalekvárral.
  • A mákos tölteléket ízesíthetjük fahéjjal és citromhéjjal is, még finomabb lesz tőle.

További képek