Darunyak
Elkészítés: könnyű | 2 rúd
Elkészítés: könnyű | 2 rúd
Tészta
Hozzávalók / 2 rúd :
- 30 dkg liszt
- 3 tojássárgája
- 20 dkg puha vaj
- 150 ml tejföl
- 3 dkg porcukor
Elkészítés:
- A lisztbe beleteszem a cukrot és elmorzsolom 10 dkg vajjal.
- Hozzáadom a tejfölt és a tojássárgájákat és összeállítom a tésztát. A többi vajat megolvasztom.
- 2 részre osztom és a lehető legnagyobbra és legvékonyabbra kinyújtom. Megkenem az olvasztott vajjal és szorosan felcsavarom mint a beiglit.
- Ezt megismétlem a másik tésztagombóccal, egy kicsi olvasztott vajat hagyok a tetejükre. Mikor készen van a két rúd, 6-6 szeletre vágom.
- A szeleteket erősen lisztezett deszkán vékony téglalappá nyújtom.
Töltelék
Hozzávalók:
- 4 tojásfehérje
- 18 dkg cukor
- 18 dkg darált mák
- 18 dkg darált dió
Elkészítés:
- A tojásfehérjéket csipet sóval háromnegyedig felverem. Ekkor több részletben hozzáadom a cukrot, és addig verem míg kemény és fényes hab lesz belőle.
- Elfelezem és a töltelékekhez keverem.
Összeállítás
- A vékonyra kinyújtott téglalapokat csíkban betöltöm egy kis töltelékkel és felcsavarom.
- Sütőpapírozott tepsikbe rakosgatom a rudakat megkenem a maradék olvasztott vajjal és 180°C-on világosbarnára sütöm.
- Langyosan kb 10-12 cm hosszú darabokat vágok belőle és tálalás előtt porcukorral megszórom.
Tippek
- Ízlés szerint más töltelékekkel is kipróbálhatjuk, például sűrű szilvalekvárral.
- A mákos tölteléket ízesíthetjük fahéjjal és citromhéjjal is, még finomabb lesz tőle.