Dióhabos lekváros szelet
Elkészítés: könnyű | 22x30 cm tepsi
Elkészítés: könnyű | 22x30 cm tepsi
Alap
Hozzávalók / 22x30 cm tepsi:
- 40 dkg liszt
- 4 tojássárgája
- 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 10 dkg kristálycukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 citrom héja
- 2-3 evőkanál hideg víz
Elkészítés:
- A lisztet elkeverem a cukorral, sütőporral, citrom héjával. Belemorzsolom a vajat és hozzáadom a tojássárgájákat. 2-3 evőkanál hideg víz segítségével gyorsan összegyúrom a tésztát és kinyújtom a tepsim méretére (22x30 cm)
- A tésztát belehelyezem a sütőpapírozott tepsibe, nem baj ha itt ott szakad mivel ez linzertészta, könnyedén bele lehet nyomkodni, kipótolni kézzel is. Pici peremet készítem és megszurkálom villával. Beteszem a hűtőbe míg elkészítem a rakományt.
Töltelék
Hozzávalók:
- 1 kis üveg ribizli/sárgabarack lekvár
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg kristálycukor
- 4 tojásfehérje
Elkészítés:
- Az előkészített tésztát megkenem a lekvárral. A tojásfehérjéket pici sóval háromnegyedig felverem, azután több részletben hozzáadom a cukrot. Fényes, kemény habot verek belőle, mint a habcsókmassza.
- Óvatosan beleforgatom a habba a diót, és a lekvár tetején egyenletesen elosztom. Elegyengetem a tetejét.
- Előmelegített 180°C-os sütőben (alsó-felső sütéssel középen) 15 percig sütöm, utána leveszem a hőfokot 150°C-ra és további 8-10 percig sütöm. Figyeljük, mert a habnak nem szabad megégnie, csak világosbarnának lennie.