Dióhabos lekváros szelet

Elkészítés: könnyű | 22x30 cm tepsi

Alap


Hozzávalók / 22x30 cm tepsi:

  • 40 dkg liszt
  • 4 tojássárgája
  • 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 citrom héja
  • 2-3 evőkanál hideg víz

Elkészítés:

  • A lisztet elkeverem a cukorral, sütőporral, citrom héjával. Belemorzsolom a vajat és hozzáadom a tojássárgájákat. 2-3 evőkanál hideg víz segítségével gyorsan összegyúrom a tésztát és kinyújtom a tepsim méretére (22x30 cm)
  • A tésztát belehelyezem a sütőpapírozott tepsibe, nem baj ha itt ott szakad mivel ez linzertészta, könnyedén bele lehet nyomkodni, kipótolni kézzel is. Pici peremet készítem és megszurkálom villával. Beteszem a hűtőbe míg elkészítem a rakományt.

Töltelék


Hozzávalók:

  • 1 kis üveg ribizli/sárgabarack lekvár
  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg kristálycukor
  • 4 tojásfehérje

Elkészítés:

  • Az előkészített tésztát megkenem a lekvárral. A tojásfehérjéket pici sóval háromnegyedig felverem, azután több részletben hozzáadom a cukrot. Fényes, kemény habot verek belőle, mint a habcsókmassza.
  • Óvatosan beleforgatom a habba a diót, és a lekvár tetején egyenletesen elosztom. Elegyengetem a tetejét.
  • Előmelegített 180°C-os sütőben (alsó-felső sütéssel középen) 15 percig sütöm, utána leveszem a hőfokot 150°C-ra és további 8-10 percig sütöm. Figyeljük, mert a habnak nem szabad megégnie, csak világosbarnának lennie.

További képek