Dióhabos málnás-meggyes pite
Elkészítés: könnyű | 28 cm pite
Elkészítés: könnyű | 28 cm pite
Pite alap
Hozzávalók / 28 cm pite:
- 22 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 1 citrom héja
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
- A lisztet a cukorral és a sütőporral jól elkeverem. Belereszelem egy citrom héját.
- Hozzáadom a hideg, kockákra vágott vajat és a tojást.
- Gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát. (Ha szükséges 1 evőkanál hideg vizet adhatunk hozzá).
- A tésztát folpackba csomagolom és felhasználásig hűtőbe teszem.
Meggyes málnás sűrítmény
Hozzávalók:
- 35 dkg magozott meggybefőtt
- 15 dkg fagyasztott málna
- 5 dkg cukor
- 5 ml meggybefőtt lé
- 20 g étkezési keményítő
- zsemlemorzsa a pite aljához
Elkészítés:
- A meggyet átvizsgálom a magoktól. Aztán a málnával, 5ml meggybefőtt levével és a cukorral együtt felteszem főni.
- Mikor már szépen levet eresztett és egyet forrt, hozzáadom a keményítőt, amelyet 2 evőkanál meggylével kikevertem.
- Jól besűrítem és hagyom kihűlni.
Dióhab
Hozzávalók:
- 15 dkg dió
- 3 tojásfehérje
- 8 dkg cukor
Elkészítés:
- A diót átválogatom és 6 dkg cukorral együtt ledarálom.
- A tojásfehérjét pici sóval félig felverem, majd hozzáadom a maradék cukrot és kemény habbá verem. Összeforgatom a cukros dióval.
Karamellizált dió
Hozzávalók:
- 10 dkg dió
- 1 evőkanál vaj
- 5 dkg cukor
Elkészítés:
- A diót apróra vágom és összekeverem a cukorral.
- A vajat egy serpenyőben megolvasztom és a diót megkaramellizálom rajta. Éppen csak addig pirítom míg szépen megbarnul. Gyorsan egy deszkára borítom és hagyom kihűlni.
Összeállítás
- A piteforma aljára egy kis zsemlemorzsát szórok és egyenletesen elosztom a gyümölcsös sűrítményt.
- Befedem óvatosan a dióhabbal és 180°C-ra előmelegített sütőben kb 35-40 perc alatt megsütöm. Kb 10-15 perc után alufóliával lefedem, nehogy megégjen a széle.
- Az alufóliát az utolsó 5 percre leveszem. Lekapcsolom a sütőt, kitámasztom egy fakanállal és hagyom a pitét kihűlni. Tálra teszem, porcukorra és a karamellizált dióval díszítem.