Diós guba vanília sodóval
Elkészítés: könnyű | 26 cm forma
Elkészítés: könnyű | 26 cm forma
Gubához
Hozzávalók / 26 cm forma:
- kb 25 dkg kalács és briós
- 10 dkg dió
- 5 dkg porcukor
- 200 ml tejszín
- 300 ml tej
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 tojássárgája
- 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
- A kalácsot és a brióst kicsi darabokra tépkedem. Ha nem elég száraz, akkor tepsibe teszem és 170°C-os sütőben kicsit előpirítom, ha megpirult, kihűtöm. A diót pici darabokra őrlöm és összekeverem a porcukorral.
- A tejet, kristálycukrot, tejszínt, vaníliát és a tojássárgáját összekeverem, és a kalácsra öntöm. Átforgatom és egy 26 cm-es kivajazott formába öntöm. Megszórom a cukros dióval és 170°C-os sütőben kb 25-30 perc alatt megsütöm.
Sodóhoz
Hozzávalók:
- 600 ml tej
- 2 tojássárgája
- 30g étkezési keményítő
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
- Az étkezési keményítőt és a tojássárgáját kb 1 dl tejjel alaposan elkeverem. Hozzáadom a többi tejet és a cukrot a vaníliával. Kis lábosba teszem és takarék lángon folyamatos kevergetés mellett besűrítem. Csak addig melegítem, míg kissé sűrűbb lesz, nem pudingot készítek.
- Átszűröm egy kancsóba és folpackkal lefedem. Ha már nem forró, hűtőbe teszem.
Tippek
- Ugyanígy elkészíthetjük mákos verzióban is!