Dobos rolád

Elkészítés: nehéz | 8 szelet

Piskótatekercs


Hozzávalók / 8 szelet:

  • 5 tojás
  • 5 evőkanál liszt
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

  • A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket pici sóval keményre felverem. A sárgáját a cukorral kikeverem, hozzáadom az olvasztott vajat. A fehérjével összekeverem, rászitálom a lisztet és óvatosan elkeverem. A legnagyobb tepsimbe sütőpapírt teszek, rásimítom a masszát és 170°C-ra előmelegített sütőben világosra megsütöm.
  • A megsült piskótát deszkára teszem, széleit egyenesre szelem. 1/3 részét levágom, leillesztem a papírról, a többit konyharuhába felcsavarom.

Krém


Hozzávalók:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg vaj
  • 2 dkg kakaópor
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 tojás

Elkészítés:

  • A csokit 3 dkg vajjal mikróban megolvasztom. Egy másik tálban a 10 dkg vajat is megolvasztom a kakaóporral. Simára kikeverem mind a kettőt.
  • A tojásokat a cukorral gőz felett mixerrel elkezdem keverni, csípősig melegítem, (míg olyan meleg, ha beledugom az ujjam nagyon meleg, szinte csíp) ekkor leveszem a gőzről és folyamatosan keverem tovább a mixerrel. Ha már langyosabb, hozzáöntöm az olvasztott csokit és tovább keverem. Azután a vajas kakaóval keverem, míg ki nem hül.
  • Beteszem egy órára a krémet a hűtőbe, azután a maradék 7 dkg puha vajat belekeverem és megkenem a 3/4 krémmel a piskótalapot. Felcsavarom, tálcára teszem és körbekenem a maradék krémmel. Az 1/3 lapot a megkent hosszára levágom. A csokikrémes piskótát hűtőbe teszem.

Karamell


Hozzávalók:

  • 10 dkg kockacukor
  • pár csepp citromlé
  • vajdarab a kés kenéséhez

Elkészítés:

  • Az előkészített piskótalapot 8 részre osztom és késsel kicsit beirdalom, de nem vágom át. A kockacukrot vas serpenyőben takarékon elkezdem melegíteni és mikor szépen megolvadt hozzáadok pár csepp citromlevet. Ha teljesen felolvadt a cukor és szép borostyán színű, akkor az előkészített lapra ráöntöm a karamellt és gyorsan elsimítom.
  • Picit várok, azután a vajazott késsel az előre megjelölt részeken bevágom és a behűtött sütemény tetejére pakolom. Megvágom a szeleteket és visszateszem tálalásig a hűtőbe.

Tippek


  • A karamellel nagyon óvatosan dolgozzunk, mert nagyon forró. Ha ráöntöttük a lapra egy nagyobb vajazott késsel, erős mozdulatokkal át tudjuk vágni a szeleteket.

További képek