Dobos rolád
Elkészítés: nehéz | 8 szelet
Elkészítés: nehéz | 8 szelet
Piskótatekercs
Hozzávalók / 8 szelet:
- 5 tojás
- 5 evőkanál liszt
- 5 evőkanál cukor
- 2 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket pici sóval keményre felverem. A sárgáját a cukorral kikeverem, hozzáadom az olvasztott vajat. A fehérjével összekeverem, rászitálom a lisztet és óvatosan elkeverem. A legnagyobb tepsimbe sütőpapírt teszek, rásimítom a masszát és 170°C-ra előmelegített sütőben világosra megsütöm.
- A megsült piskótát deszkára teszem, széleit egyenesre szelem. 1/3 részét levágom, leillesztem a papírról, a többit konyharuhába felcsavarom.
Krém
Hozzávalók:
- 10 dkg étcsokoládé
- 20 dkg vaj
- 2 dkg kakaópor
- 10 dkg kristálycukor
- 2 tojás
Elkészítés:
- A csokit 3 dkg vajjal mikróban megolvasztom. Egy másik tálban a 10 dkg vajat is megolvasztom a kakaóporral. Simára kikeverem mind a kettőt.
- A tojásokat a cukorral gőz felett mixerrel elkezdem keverni, csípősig melegítem, (míg olyan meleg, ha beledugom az ujjam nagyon meleg, szinte csíp) ekkor leveszem a gőzről és folyamatosan keverem tovább a mixerrel. Ha már langyosabb, hozzáöntöm az olvasztott csokit és tovább keverem. Azután a vajas kakaóval keverem, míg ki nem hül.
- Beteszem egy órára a krémet a hűtőbe, azután a maradék 7 dkg puha vajat belekeverem és megkenem a 3/4 krémmel a piskótalapot. Felcsavarom, tálcára teszem és körbekenem a maradék krémmel. Az 1/3 lapot a megkent hosszára levágom. A csokikrémes piskótát hűtőbe teszem.
Karamell
Hozzávalók:
- 10 dkg kockacukor
- pár csepp citromlé
- vajdarab a kés kenéséhez
Elkészítés:
- Az előkészített piskótalapot 8 részre osztom és késsel kicsit beirdalom, de nem vágom át. A kockacukrot vas serpenyőben takarékon elkezdem melegíteni és mikor szépen megolvadt hozzáadok pár csepp citromlevet. Ha teljesen felolvadt a cukor és szép borostyán színű, akkor az előkészített lapra ráöntöm a karamellt és gyorsan elsimítom.
- Picit várok, azután a vajazott késsel az előre megjelölt részeken bevágom és a behűtött sütemény tetejére pakolom. Megvágom a szeleteket és visszateszem tálalásig a hűtőbe.
Tippek
- A karamellel nagyon óvatosan dolgozzunk, mert nagyon forró. Ha ráöntöttük a lapra egy nagyobb vajazott késsel, erős mozdulatokkal át tudjuk vágni a szeleteket.