Emeletes meggytorta
Elkészítés: nehéz | kb 16-20 szelet
Elkészítés: nehéz | kb 16-20 szelet
Vajas piskóta
Hozzávalók / kb 16-20 szelet:
- 10 tojás
- 10 evőkanál cukor
- 8 evőkanál liszt
- 3 evőkanál kakaópor
- 14 dkg olvasztott vaj
- csipet só
- 1,5 csomag sütőpor
Elkészítés:
- A piskótákat 2 részletben sütöm meg. Először egy 6 tojásosat, ehhez 6 tojás fehérjét csipet sóval keményre felverem, sárgáját 6 evőkanál cukorral fehéredésig keverem.
- Hozzáadok 10 dkg olvasztott vajat, összekeverem a fehérjével. Beleszitálok 5 evőkanál lisztet, 2 evőkanál kakaóport és 1 csomag sütőport. 24 cm formát sütőpapírral kibélelek és 170°C-on kb 20 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm. Kihűtöm.
- A kisebb piskótát a maradék 4 tojásból sütöm. Ehhez a fehérjéket egy csipet sóval keményre felverem, a sárgáját kikeverem a cukorral és 4 dkg olvasztott vajjal.
- Hozzákeverem a fehérjéhez és beleszitálom a maradék 3 evőkanál lisztet 1 evőkanál kakaóporral együtt. Ezt 20 cm sütőpapírozott formába öntöm és 180°C-on kb 15-20 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm és kihűtöm.
Fözött meggykrém
Hozzávalók:
- 1,5 üveg meggybefőtt + leve
- 10 dkg cukor
- 5 dkg étkezési keményítő
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
- A meggybefőttet leszűröm. 20 dkg meggyet félreteszek díszítésnek. 40 dkg meggyet feldarabolok, levéből 4 dl kimérek.
- Az étkezési keményítőt kb 1dl meggylével simára keverem. A többi meggylevet a cukorral és fahéjjal felteszem főzni.
- Ha már jó forró, beleöntöm a keményítőt és megvárom míg elkezd sűrűsödni. Ekkor beleöntöm a meggyet és hagyom teljesen besűrűsödni. Mikor lekvár sűrűségű, leveszem a tűzről és kihűtöm. Habzsákba töltöm.
Tejszínes krém
Hozzávalók:
- 25 dkg mascarpone
- 400 ml tejszín
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag zselatin fix
Elkészítés:
- A mascarponét összekeverem a porcukorral. A tejszínt felverem háromnegyedig ekkor beleteszem a fixálót. Összekeverem a mascarponés krémmel és habzsákba töltöm.
Összeállítás
Hozzávalók:
- 20 dkg kakaós keksz
- 3 tortatartó pálca
- 1 kicsi karton
Elkészítés:
- A nagyobb piskótát félbe, a kicsit három felé vágom. Az alsó lapot tálra teszem és körbekenem a habbal. Közé nyomom a meggyes krémet. Ráteszem a tetejét. Belenyomom a pálcákat.
- A kicsi tortát is betöltöm, alá teszem a kartont és a pálcákra helyezem. Körbekenem a maradék krémmel és mindenhol megszórom a darált keksszel. Tetszés szerint körberakom a maradék meggyel, tálalásig hűtőbe teszem.