Epres piskótatekercs
Elkészítés: könnyű | kb 10-12 szelet
Elkészítés: könnyű | kb 10-12 szelet
Piskótatekercs
Hozzávalók / kb 10-12 szelet:
- 6 tojás
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
- 2 evőkanál meleg víz
- fél csomag sütőpor
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket pici sóval keményre felverem. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverem, hozzáadom a meleg vizet és tovább keverem.
- A fehérjét a sárgájához adom, és rászitálom a lisztet a sütőporral együtt. Alaposan elkeverem, és egy nagy lapos tepsibe simítom, melyet sütőpapírral béleltem ki. 180°C-ra előmelegített sütőben kb 8-10 percig sütöm. Száraz konyharuhára borítom, lehúzom a papírt és a konyharuhával együtt felcsavarom. Hagyom kihűlni.
Epres sűrítmény
Hozzávalók:
- 25 dkg friss vagy fagyasztott eper
- 5 dkg cukor + 5 ml víz
- 20g étkezési keményítő + 2 evőkanál víz
Elkészítés:
- Az epret kicsi lábosba teszem, ráöntöm a cukrot és a vizet. Folyamatos kevergetés mellett, takarékon addig melegítem, míg az eper szét nem esik. A keményítőt a vízzel elkeverem és a forró eperhez adom. Mikor lekvár sűrűségű, kiöntöm egy tálba és kihűtöm.
Krém
Hozzávalók:
- 200 ml tejszín
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg cukor
- 3 evőkanál citromlé
- 1 csomag zselatin fix
- 20 dkg eper kicsi kockákra vágva
Elkészítés:
- A tejszínt felverem, hozzáadom a fixálót. A mascarponét a cukorral, citromlével alaposan elkeverem és hozzáadom a tejszínt.
Összeállítás
- A piskótatekercset kitekerem, és megkenem az epres sűrítménnyel. Erre rákenem a krémet, amit megszórok a kicsi kockákra vágott eperrel. Óvatosan feltekerem és behűtőm 1-2 órára, utána szeletelem. Porcukorral megszórva és további eper darabokkal díszítem.
Tippek
- Ha nem szeretnénk bajlódni az epres sűrítménnyel, kenjük meg a tekercset simán eperlekvárral, úgy is nagyon finom lesz!