Eszterházy torta

Elkészítés: nehéz | 18 cm torta 6 lapos

Alap


Hozzávalók / 18 cm torta 6 lapos:

  • 8 tojásfehérje 260g
  • 26 dkg cukor
  • 4 dkg liszt
  • 15 dkg dió

Elkészítés:

  • Az összes diót ami a receptben szerepel, tepsibe teszem és 150°C-on kicsit megpirítom. Ledarálom.
  • Az alaphoz a fehérjéket csipet sóval háromnegyedig felverem, utána fokozatosan adom hozzá a cukrot. Kemény és fényes habbá verem, mint a habcsókot.
  • Az alaphoz való diót és a lisztet összekeverem és óvatosan a masszába forgatom.
  • A formát sütőpapírra teszem és ceruzával körberajzolom. Megfordítom a papírt és kikenem rá a habot. Kicsit legyen nagyobb. 6 lapot készítek és 200°C-ra előmelegített sütőben kb 7-8 perc alatt megsütöm a lapokat.

Krém


Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg étkezési keményítő
  • 10 dkg cukor
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 3 tojássárgája
  • 7 dkg darált dió
  • 20 dkg puha vaj
  • 2 evőkanál rumaroma

Elkészítés:

  • A tojássárgáját egy deci tejjel és a keményítővel jól elkeverem.
  • A többi tejet a cukorral csípősre melegítem és beleöntöm a tojásos masszát. Folyamatos keveregetés mellet besűrítem. Kiöntöm egy tálba és kihűtöm.
  • A vajat kihabosítom és 2 részletben hozzákeverem a sűrített krémet, azután a diót és a rumot is.

Összeállítás


  • Kis sütőpapírt rakok egy tálcára ezen kezdem el összeállítani a tortát. Rárakom a karikát és beleteszem az első lapot. Kenek rá 2-3 evőkanál krémet és elsimítom.
  • Folytatom a rétegezést míg el nem fogynak a lapok. Az utolsó lapra egész vékonyan kenek csak krémet, leveszem a karikát és körbekenem a maradék krémmel a tortát. Hűtőbe teszem éjszakára.

Máz


Hozzávalók:

  • 7 dkg porcukor
  • fél tojásfehérje
  • 5 dkg darált dió
  • 100 ml tejszín
  • 12 db szép fél diószem
  • 1 teáskanál zselatin fix
  • 10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

  • A hűtőhideg tortát megfordítom, hogy a sima alja kerüljön felülre, ezt kezdem el bevonni a fehér résszel.
  • A porcukrot átszitálom és a fehérjével addig keverem míg szép egyenletes lesz. A torta tetején egy spatulával elkenem.
  • Az étcsokoládét megolvasztom és pici sütőpapír tölcsérbe vagy habzsákba töltöm. Alján pici lyukat vágok és spirál alakban a torta tetejére csorgatom. Egy fogpiszkálóval csíkokat húzok bele.
  • A torta szélét bevonom a maradék darált dióval. Tetejét tetszés szerint kidíszítem még tejszínhabbal amibe belekevertem a zselatint és egész diószemekkel.

Tippek


  • Készíthetünk ebből a mennyiségből 5 nagyobb lapot is.
  • A csoki díszítést gyorsan készítsük el, mert hamar megköt a hideg rész tetején.

További képek