Eszterházy torta
Elkészítés: nehéz | 18 cm torta 6 lapos
Elkészítés: nehéz | 18 cm torta 6 lapos
Alap
Hozzávalók / 18 cm torta 6 lapos:
- 8 tojásfehérje 260g
- 26 dkg cukor
- 4 dkg liszt
- 15 dkg dió
Elkészítés:
- Az összes diót ami a receptben szerepel, tepsibe teszem és 150°C-on kicsit megpirítom. Ledarálom.
- Az alaphoz a fehérjéket csipet sóval háromnegyedig felverem, utána fokozatosan adom hozzá a cukrot. Kemény és fényes habbá verem, mint a habcsókot.
- Az alaphoz való diót és a lisztet összekeverem és óvatosan a masszába forgatom.
- A formát sütőpapírra teszem és ceruzával körberajzolom. Megfordítom a papírt és kikenem rá a habot. Kicsit legyen nagyobb. 6 lapot készítek és 200°C-ra előmelegített sütőben kb 7-8 perc alatt megsütöm a lapokat.
Krém
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 2,5 dkg étkezési keményítő
- 10 dkg cukor
- 2 dkg vaníliás cukor
- 3 tojássárgája
- 7 dkg darált dió
- 20 dkg puha vaj
- 2 evőkanál rumaroma
Elkészítés:
- A tojássárgáját egy deci tejjel és a keményítővel jól elkeverem.
- A többi tejet a cukorral csípősre melegítem és beleöntöm a tojásos masszát. Folyamatos keveregetés mellet besűrítem. Kiöntöm egy tálba és kihűtöm.
- A vajat kihabosítom és 2 részletben hozzákeverem a sűrített krémet, azután a diót és a rumot is.
Összeállítás
- Kis sütőpapírt rakok egy tálcára ezen kezdem el összeállítani a tortát. Rárakom a karikát és beleteszem az első lapot. Kenek rá 2-3 evőkanál krémet és elsimítom.
- Folytatom a rétegezést míg el nem fogynak a lapok. Az utolsó lapra egész vékonyan kenek csak krémet, leveszem a karikát és körbekenem a maradék krémmel a tortát. Hűtőbe teszem éjszakára.
Máz
Hozzávalók:
- 7 dkg porcukor
- fél tojásfehérje
- 5 dkg darált dió
- 100 ml tejszín
- 12 db szép fél diószem
- 1 teáskanál zselatin fix
- 10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
- A hűtőhideg tortát megfordítom, hogy a sima alja kerüljön felülre, ezt kezdem el bevonni a fehér résszel.
- A porcukrot átszitálom és a fehérjével addig keverem míg szép egyenletes lesz. A torta tetején egy spatulával elkenem.
- Az étcsokoládét megolvasztom és pici sütőpapír tölcsérbe vagy habzsákba töltöm. Alján pici lyukat vágok és spirál alakban a torta tetejére csorgatom. Egy fogpiszkálóval csíkokat húzok bele.
- A torta szélét bevonom a maradék darált dióval. Tetejét tetszés szerint kidíszítem még tejszínhabbal amibe belekevertem a zselatint és egész diószemekkel.
Tippek
- Készíthetünk ebből a mennyiségből 5 nagyobb lapot is.
- A csoki díszítést gyorsan készítsük el, mert hamar megköt a hideg rész tetején.