Fagylalttorta
Elkészítés: közepes | 22 cm forma
Elkészítés: közepes | 22 cm forma
Piskóta alap
Hozzávalók / 22 cm forma:
- 8 tojás
- 8 evőkanál kristálycukor
- 8 evőkanál liszt
Elkészítés:
- Két piskótára lesz szükségünk amit 4 lapba fogunk vágni. Ehhez először 4 tojást szétválasztok, a fehérjét pici sóval keményre felverem. A sárgáját 4 evőkanál cukorral jól kikeverem, és a fehérjéhez adom. Rászitálok 4 evőkanál lisztet és csomómentesre elkeverem.
- Egy 22 cm-es forma aljára sütőpapírt teszek és beleöntöm a masszát. 180°C-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütéssel) világosbarnára megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, kihűtöm. Elkészítem így a másik piskótát is.
Fagylaltkrém
Hozzávalók:
- 1l 3,6%-os tej
- 10 tojássárgája
- 25 dkg cukor
- 1 vaníliarúd
- 1 púpos evőkanál liszt
- 500 ml tejszín
- 20 dkg fagyasztott vagy friss eper
- 10 dkg oreo keksz
Elkészítés:
- A vaníliarudat felvágom, magjait kiszedem. A tejet egy lábosba öntöm és hozzáadom a vaníliarudat és a magokat is. Csípősre felmelegítem.
- Közben a tojássárgákat a liszttel és a cukorral fehéredésig keverem. Ha már csípősre melegedett a tej, hozzáöntöm a tojást és innentől megállás nélkül kevergetem.
- Kis lángon, folyamatos keverés mellett besűrítem a masszát, míg már sűrű lesz, de nem szabad forrnia. Egy szitán átszűröm és egy nagy tálba öntöm. Folpackkal lefedem és jégkockára állítva teljesen kihűtöm. Időnként átkeverem.
- Az epret, ha fagyasztott felengedem és villával összenyomkodom. Az oreo kekszet kicsi darabokra vágom, a tejszínt pedig ízesítés nélkül felverem. Ha kihűlt a piskóta, 4 egyenletes lapot vágok belőle. Egy picit levágok mindkét piskóta tetejéből, ebből készül majd a tetejére a golyó.
- A vaníliakrémet és a tejszínt három tálba elosztom, egyikbe belekeverem az epret. A másodikba az oreos kekszet, a harmadikat pedig simán hagyom. A háromféle krémet mélyhűtőbe teszem és 1,5 órát fagyasztom, közben 30 percenként átkeverem, hogy szép sima maradjon.
Összeállítás
Hozzávalók:
- 200 ml tejszín
- 1 evőkanál porcukor
Elkészítés:
- Előkészítek egy állítható formát, aljára egy pici sütőpapírt teszek, alá pedig alufóliát. Ezt megpróbálom, jól az aljára erősíteni, nehogy kifollyon a krém. Az első piskótát a forma aljára teszem. Köré wax fóliát vagy sütőpapírt teszek és belesimítom az oreos krémet. Mélyhűtőbe teszem kb 35-40 percre, ahogy a többi krémet.
- Ha letelt az idő, kiveszem a tortát, ráhelyezem a következő piskótát és az epres krémet. A vaníliásat közben átkeverem és visszateszem őket a mélyhűtőbe újabb 40 percre.
- Itt már elég magas a torta, így újabb fóliát erősítek rá. Ráteszem a következő piskótát és a vaníliás krémet. Erre óvatosan a negyedik lapot és fagyasztom egész éjszakán át.
- A kifagyott tortáról leszedem a formát és a fóliákat. A tejszínt a porcukorral felverem és a tortát bevonom vele. Visszateszem a fagyasztóba míg elkészítem a díszítést.
Díszítés
Hozzávalók:
- 100 ml tejszín
- 20 dkg fehércsokoládé
- gél ételfesték kék és zöld
- A maradék piskóta és baracklekvár, kakaópor
- dekorcukor, fagyitöltcsér
Elkészítés:
- A maradék piskótából egy gombócot készítek, amit baracklekvárral és kakaóporral gyűrok össze. A tejszínt pici porcukorral felverem, habzsákba töltöm.
- A fehércsokoládét 3 evőkanál étolajjal megolvasztom, simára keverem. A tölcsért belemártom a csokiba a végét pedig cukorba forgatom. A többi csokit beszínezem és a kifagyott torta tetejére öntöm. Egy tortalapáttal elsimítom, hagyom lefolyni az oldalán.
- A gombócot egy hosszú pálcával átszúrom és a tortába erősítem. Ráteszem a tölcsért és a maradék tejszínnel kidíszítem a tortát.