Flódni
Elkészítés: könnyű | 22x30 cm tepsi
Elkészítés: könnyű | 22x30 cm tepsi
Tészta
Hozzávalók / 22x30 cm tepsi:
- 25 dkg hideg vaj kockázva
- 50 dkg liszt
- 3 tojássárgája
- 1 dl tej
- 10 dkg kristálycukor
- fél teáskanál sütőpor
Elkészítés:
- A lisztet elmorzsolom a cukorral, sütőporral és a hideg vajjal.
- Hozzáadom a tojássárgáját, a tejet és gyorsan összeállítom a tésztát. Beteszem a hűtőbe míg elkészítem a tölteléket.
Almás rész
Hozzávalók:
- 1 kg alma
- 5 dkg cukor
- 1 evőkanál fahéj
Elkészítés:
- Az almát megpucolom, lereszelem és megvárom míg levet ereszt. Utána jól kinyomkodom.
- Hozzáteszem a cukrot a fahéjjal és összekeverem.
Mákos rész
Hozzávalók:
- 25 dkg darált mák
- 10 dkg kristálycukor
- 1 dl forró tej
- 2 evőkanál rumaroma
- 5 dkg mazsola vagy narancshéj (opcionális)
Elkészítés:
- A mákot összekeverem a cukorral, rummal, narancshéjjal és leforrázom a tejjel.
Diós rész
Hozzávalók:
- 25 dkg darált dió
- 10 dkg kristálycukor
- 0,75 dl forró tej
- 1 evőkanál rumaroma
Elkészítés:
- A diót összekeverem a cukorral, rummal és leforrázom a tejjel.
Összeállítás
Hozzávalók:
- 1 tojás
- fél üveg szilva/baracklekvár
Elkészítés:
- Egy 22x30 cm tepsibe sütőpapírt helyezek, a tésztát 4 részre osztom.
- Kinyújtom az első darabot és a tepsibe illesztem, megszurkálom villával és megkenem a lekvárral. Erre teszem a diós tölteléket.
- Ezt befedem a második lappal, megszurkálom és megkenem lekvárral. Erre a mákos tölteléket teszem.
- Erre teszem a harmadik lapot, amit megint megszurkálok és erre már csak az almás tölteléket teszem. Elsimítom és befedem a negyedik lappal.
- A tetőlapot is megszurkálom, a tojást kicsit felverem és megkenem a tetejét. 180°C-on kb 30-35 percig sütöm, míg aranybarna lesz a teteje. A tepsibe kihűtöm, utána szeletelem.