Fraisier torta
Elkészítés: közepes | 22 cm forma
Elkészítés: közepes | 22 cm forma
Piskóta alap
Hozzávalók / 22 cm forma:
- 4 tojás
- 12 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 2,5 dkg étkezési keményítő
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítem 170°C-ra. A tojásokat szétválasztás nélkül elkezdem felverni a cukorral, mikor már jó habos és kifehéredett, hozzászitálom a lisztet és a keményítőt két részletben.
- Csomómentesre elkeverem és egy 22 cm-es kapcsos tortaformába öntöm, aminek az aljára sütőpapírt tettem. Megsütöm és tűpróbával ellenörzöm átsült-e. Kihűtöm és félbevágom.
Főzött vaníliakrém
Hozzávalók:
- 4 dl 2,8% tej
- 4 tojássárgája
- 9 dkg kristálycukor
- 3 dkg étkezési keményítő
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1,5 dkg vaj
- 6 lap zselatin
- 400 ml tejszín
- kb 60 dkg eper
Elkészítés:
- A zselatin lapokat hideg vízbe beáztatom. A tejet a vanília kivonattal csípősre melegítem. A tojássárgákat a cukorral jól kikeverem, hozzáadom a keményítőt és azzal is jól elkeverem.
- A forró (de nem forrásban lévő) tejből, először csak egy kis pohárnyit keverek a tojásokhoz és gyorsan elkeverem. A többi tejet több részletben, lassan öntöm hozzá, majd visszaöntöm a tejes lábosba és kicsi lángon addig kevergetem, míg jól besűrűsödik.
- Kiöntöm a krémet egy tálba és hozzáadom a vajat, utána hozzákeverem a kinyomkodott zselatin lapokat. Lefedem folpackkal és teljesen kihűtöm.
- A tejszínt felverem. Ha a krém teljesen lehűlt, akkor kicsit átkeverem és a tejszínt több részletben hozzáadom.
Szirup
Hozzávalók:
- 150 ml víz
- 7 dkg kristálycukor
- 3 evőkanál likőr aroma
Elkészítés:
- A vizet a cukorral felforralom és további 5 percig hagyom gyöngyözni. Leveszem a tűzről és ha kicsit hűlt, hozzákeverem a likőrt.
Összeállítás
- A piskóta alját visszateszem a sütő formámba, és wax fóliát teszek köré. Félbevágott eperszemekkel kirakom a szélén, megkenem a sziruppal és rápakolom a krém felét. Erre halmozok kb 25 dkg összekockázott epret és befedem a maradék krémmel.
- Ráteszem a felső piskótalapot és ezt is megkenem a sziruppal. Beteszem a hűtőbe minimum 4-5 órára, de legjobb egész éjszakára. Másnap kiszedem óvatosan a formából, tortatálra teszem és porcukorral leszórom. Maradék eperrel díszítem.