Fraisier torta

Elkészítés: közepes | 22 cm forma

Piskóta alap


Hozzávalók / 22 cm forma:

  • 4 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 2,5 dkg étkezési keményítő

Elkészítés:

  • A sütőt előmelegítem 170°C-ra. A tojásokat szétválasztás nélkül elkezdem felverni a cukorral, mikor már jó habos és kifehéredett, hozzászitálom a lisztet és a keményítőt két részletben.
  • Csomómentesre elkeverem és egy 22 cm-es kapcsos tortaformába öntöm, aminek az aljára sütőpapírt tettem. Megsütöm és tűpróbával ellenörzöm átsült-e. Kihűtöm és félbevágom.

Főzött vaníliakrém


Hozzávalók:

  • 4 dl 2,8% tej
  • 4 tojássárgája
  • 9 dkg kristálycukor
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1,5 dkg vaj
  • 6 lap zselatin
  • 400 ml tejszín
  • kb 60 dkg eper

Elkészítés:

  • A zselatin lapokat hideg vízbe beáztatom. A tejet a vanília kivonattal csípősre melegítem. A tojássárgákat a cukorral jól kikeverem, hozzáadom a keményítőt és azzal is jól elkeverem.
  • A forró (de nem forrásban lévő) tejből, először csak egy kis pohárnyit keverek a tojásokhoz és gyorsan elkeverem. A többi tejet több részletben, lassan öntöm hozzá, majd visszaöntöm a tejes lábosba és kicsi lángon addig kevergetem, míg jól besűrűsödik.
  • Kiöntöm a krémet egy tálba és hozzáadom a vajat, utána hozzákeverem a kinyomkodott zselatin lapokat. Lefedem folpackkal és teljesen kihűtöm.
  • A tejszínt felverem. Ha a krém teljesen lehűlt, akkor kicsit átkeverem és a tejszínt több részletben hozzáadom.

Szirup


Hozzávalók:

  • 150 ml víz
  • 7 dkg kristálycukor
  • 3 evőkanál likőr aroma

Elkészítés:

  • A vizet a cukorral felforralom és további 5 percig hagyom gyöngyözni. Leveszem a tűzről és ha kicsit hűlt, hozzákeverem a likőrt.

Összeállítás


  • A piskóta alját visszateszem a sütő formámba, és wax fóliát teszek köré. Félbevágott eperszemekkel kirakom a szélén, megkenem a sziruppal és rápakolom a krém felét. Erre halmozok kb 25 dkg összekockázott epret és befedem a maradék krémmel.
  • Ráteszem a felső piskótalapot és ezt is megkenem a sziruppal. Beteszem a hűtőbe minimum 4-5 órára, de legjobb egész éjszakára. Másnap kiszedem óvatosan a formából, tortatálra teszem és porcukorral leszórom. Maradék eperrel díszítem.

További képek