Francia mákos krémes

Elkészítés: nehéz | 25x35 cm tepsi

Mézes lapok


Hozzávalók / 25x35 cm tepsi:

  • 1 evőkanál méz
  • 42 dkg liszt
  • 12 dkg porcukor
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

  • A lisztet, szódabikarbónát és a porcukrot összekeverem és átszitálom. Egy tálba öntöm és hozzáadom a mézet, vajat és a tojásokat.
  • A tésztát lisztezett deszkán kétfelé veszem és a tepsim méretére nyújtom (25x35 cm). Sütőpapírra terítem és 180°C-ra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt aranybarnára megsütöm mindkét lapot.

Mákos piskóta


Hozzávalók:

  • 10 dkg darált mák
  • 6 tojás
  • 0,75 dl étolaj
  • 15 dkg liszt
  • 4 evőkanál meleg víz
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál rumaroma
  • 6g sütőpor

Elkészítés:

  • A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket pici sóval háromnegyedig felverem. Utána több részletben hozzáadom a cukrok felét, és fényes kemény habbá verem.
  • A sárgájákat a maradék cukorral fehéredésig keverem, hozzáadok 4 evőkanál meleg vizet, utána az olajat és a rumot.
  • A sárgájás masszában beleöntöm a mákot és ha elkeveredett akkor óvatosan hozzáadom a fehérjehabot is. A lisztet a sütőporral együtt rászitálom és elkeeverem. 25x35 cm-es sütőpapírozott tepsibe öntöm és 170°C-ra előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.

Vaníliakrém


Hozzávalók:

  • 4 tojássárgája
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás főzős pudingpor 80g
  • 8 dl tej (2,8%)
  • 25 dkg puha teavaj
  • 15 dkg porcukor

Elkészítés:

  • A pudingport, kristálycukrot, tojássárgáját kikeverem a tejjel, és takarék lángon addig kevergetem, míg jól besűrűsödik. Kiöntöm egy tálba, folpackkal letakarom és kihűtöm.
  • A puha vajat a porcukorral alaposan átkeverem és több részletben hozzáadom a kihűtött krémet. Addig keverem a mixerrel, míg teljesen sima lesz.

Habcsók máz


Hozzávalók:

  • 3 szobahőmérsékletű tojásfehérje (L)
  • 15 dkg kristálycukor
  • 15g étkezési keményítő
  • 12 dkg átszitált porcukor
  • csipet só, pár csepp citromlé

Elkészítés:

  • A fehérjéket pici sóval és pár csepp citromlével keményre felverem. A kristálycukrot két részletben hozzáadom és addig keverem, míg fényes kemény massza lesz.
  • A porcukrot és a keményítőt átszitálom és spatulával óvatosan a masszába forgatom. A massza háromnegyedét a sütemény tetejére kenem, a maradékot habzsákba töltöm és becsíkozom vele a tetejét. Hűtőbe teszem tálalásig.

Összeállítás


  • Egy tálcára leteszem az első mézes lapot, állítható négyszögletű tartót rakok köré és megkenem a krém felével. Erre jön a mákos piskóta, amit megkenek a többi krémmel. Befedem a másik mézes lappal, lesúlyozom és hűtőbe teszem kb 1 napra, hogy szépen összeérjen, átpuhuljon.
  • Másnap leszedem a merevítést, levágom a széleit és bevonom a habcsókmázzal.

Tippek


  • Eredetileg csak porcukor kerül a tetejére, de bátran készítsük el a habcsókos tetőt, igazán ünnepi lesz így a kinézete.

További képek