Francia mákos krémes
Elkészítés: nehéz | 25x35 cm tepsi
Elkészítés: nehéz | 25x35 cm tepsi
Mézes lapok
Hozzávalók / 25x35 cm tepsi:
- 1 evőkanál méz
- 42 dkg liszt
- 12 dkg porcukor
- 8 dkg olvasztott vaj
- 2 tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
- A lisztet, szódabikarbónát és a porcukrot összekeverem és átszitálom. Egy tálba öntöm és hozzáadom a mézet, vajat és a tojásokat.
- A tésztát lisztezett deszkán kétfelé veszem és a tepsim méretére nyújtom (25x35 cm). Sütőpapírra terítem és 180°C-ra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt aranybarnára megsütöm mindkét lapot.
Mákos piskóta
Hozzávalók:
- 10 dkg darált mák
- 6 tojás
- 0,75 dl étolaj
- 15 dkg liszt
- 4 evőkanál meleg víz
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál rumaroma
- 6g sütőpor
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket pici sóval háromnegyedig felverem. Utána több részletben hozzáadom a cukrok felét, és fényes kemény habbá verem.
- A sárgájákat a maradék cukorral fehéredésig keverem, hozzáadok 4 evőkanál meleg vizet, utána az olajat és a rumot.
- A sárgájás masszában beleöntöm a mákot és ha elkeveredett akkor óvatosan hozzáadom a fehérjehabot is. A lisztet a sütőporral együtt rászitálom és elkeeverem. 25x35 cm-es sütőpapírozott tepsibe öntöm és 170°C-ra előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.
Vaníliakrém
Hozzávalók:
- 4 tojássárgája
- 20 dkg kristálycukor
- 2 csomag vaníliás főzős pudingpor 80g
- 8 dl tej (2,8%)
- 25 dkg puha teavaj
- 15 dkg porcukor
Elkészítés:
- A pudingport, kristálycukrot, tojássárgáját kikeverem a tejjel, és takarék lángon addig kevergetem, míg jól besűrűsödik. Kiöntöm egy tálba, folpackkal letakarom és kihűtöm.
- A puha vajat a porcukorral alaposan átkeverem és több részletben hozzáadom a kihűtött krémet. Addig keverem a mixerrel, míg teljesen sima lesz.
Habcsók máz
Hozzávalók:
- 3 szobahőmérsékletű tojásfehérje (L)
- 15 dkg kristálycukor
- 15g étkezési keményítő
- 12 dkg átszitált porcukor
- csipet só, pár csepp citromlé
Elkészítés:
- A fehérjéket pici sóval és pár csepp citromlével keményre felverem. A kristálycukrot két részletben hozzáadom és addig keverem, míg fényes kemény massza lesz.
- A porcukrot és a keményítőt átszitálom és spatulával óvatosan a masszába forgatom. A massza háromnegyedét a sütemény tetejére kenem, a maradékot habzsákba töltöm és becsíkozom vele a tetejét. Hűtőbe teszem tálalásig.
Összeállítás
- Egy tálcára leteszem az első mézes lapot, állítható négyszögletű tartót rakok köré és megkenem a krém felével. Erre jön a mákos piskóta, amit megkenek a többi krémmel. Befedem a másik mézes lappal, lesúlyozom és hűtőbe teszem kb 1 napra, hogy szépen összeérjen, átpuhuljon.
- Másnap leszedem a merevítést, levágom a széleit és bevonom a habcsókmázzal.
Tippek
- Eredetileg csak porcukor kerül a tetejére, de bátran készítsük el a habcsókos tetőt, igazán ünnepi lesz így a kinézete.