Galaktoboureko
Elkészítés: könnyű | 6 nagy szelet
Elkészítés: könnyű | 6 nagy szelet
Szirup
Hozzávalók / 6 nagy szelet:
- 550 ml víz
- 48 dkg cukor
- 1 citrom
Elkészítés:
- A cukrot és a vizet összemelegítem a citrom héjával. Mikor forrni kezd hozzáadom a citrom leszűrt levét is, és 5 percig hagyom bugyogni. Kihűtöm.
Hozzávalók
Hozzávalók:
- 1 csomag réteslap (12lap)
- 25 dkg cukor
- 25 dkg búzadara
- 1 liter tej
- 2 tojás
- 17 dkg vaj
Elkészítés:
- A réteslapokat kicsomagolom és nedves konyharuhával leterítem.
- A tejet a cukorral és a búzadarával felmelegítem, hozzáadok 5dkg vajat és sűrű grízt főzök belőle. Ha elég sűrű, lehúzom a tűzről és kevergetve hűtöm kb 5 percig. A tojásokat villával felverem és vékony sugárban, több részletben, állandó keverés mellett a grízbe keverem.
- A maradék vajat megolvasztom. Egy 22x30 cm tepsit vagy tűzálló tálat kikenek a vajjal és belefektetek egymás után 7 réteslapot, mindegyiket megkenem vékonyan az olvasztott vajjal. A széleket mindig behajtom és azokat is lekenem a vajjal.
- Ráöntöm a krémet és befedem a maradék réteslapokkal, amiket ugyancsak egyesével megkenek vajjal. Egy éles késsel óvatosan 6 nagyobb kockára bevágom.
- Egy nagy csipetnyi cukrot szórok a tetejére és 180°C-os sütőben, alsó felső sütéssel, kb 35-40 perc alatt megsütöm. Ha kész, még forrón megöntözöm a kihűlt sziruppal és hagyom állni 1-2 órát, utána szeletelem.