Gesztenyekrém torta
Elkészítés: könnyű | 22 cm torta
Elkészítés: könnyű | 22 cm torta
Kakaós piskóta
Hozzávalók / 22 cm torta:
- 4 tojás
- 25 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 0,75 dl étolaj
- 2,5 dl tej
- 2 dkg holland kakaópor
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket pici sóval háromnegyedig felverem, majd apránként hozzáadom a cukor felét és kemény, fényes masszává verem.
- A sárgáját a maradék cukorral fehéredésig keverem, majd sorban hozzákeverem az olajat, tejet, végül beleszitálom a kakaóport, sütőport és a lisztet.
- Belekeverem a fehérjét is óvatosan és egy 22 cm-es sütőpapírral bélelt formában, 160°C-ra előmelegített sütőben (alsó felső sütéssel középen) kb 50-60 percig sütöm. A sütőajtót az első 40 perc után nyitom csak ki, amikor először tűpróbával ellenőrzöm és ha még ragad a pálcára, akkor letakarom a tortát alufóliával és úgy sütöm tovább.
- Ha készen van kiveszem a sütőből és a formában teljesen kihűtöm. Körbevágom a formában és 3 részre vágom.
Gesztenyekrém
Hozzávalók:
- 40 dkg ízesített gesztenyepüré
- 400 ml tejszín
- 3 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál rum
- 12 g őrölt zselatin
Elkészítés:
- A zselatint egy kis lábosba szórom és 5 evőkanál vizzel elkeverem. Hagyom megduzzadni, míg készítem a krémet.
- A tejszínt 3 evőkanál porcukorral keményre felverem. A gesztenyepürét összenyomkodom és 3 nagy evőkanál rummal ízesítem. A felvert tejszínt fokozatosan hozzáadom a püréhez, és teljesen simára keverem.
- Ha már egészen sima, akkor a zselatin felteszem a tűzre, de csak addig melegítem, míg teljesen felolvad, forralni nem szabad. Hozzáadok 4-5 evőkanál krémet, amivel simára keverem utána az egészet a gesztenyés masszához öntöm. Mixerrel átdolgozom és kész is a krém.
Rumos szirup
Hozzávalók:
- Fél csésze cukor
- Fél csésze víz
- 3 evőkanál rum
Elkészítés:
- A cukrot a vízzel összeforralom, lezárom és hozzáadom a rumot.
Összeállítás
- Az első lap köré állítható karimát teszek és meglocsolom egy kis rumos sziruppal. Rákenem a krém felét és ráteszem a második lapot. Ezt is meglocsolom egy kis rumos sziruppal, majd ráhelyezem a többi krémet. Befedem a harmadik lappal és beteszem a hűtőbe kb 3-4 órára.
Díszítés
Hozzávalók:
- 200 ml tejszín
- 2 evőkanál porcukor
- 2 csomag kb 20 dkg főtt gesztenye
- 30 dkg ízesített gesztenyemassza
- 10 dkg puha teavaj
Elkészítés:
- A rumos sziruppal leöntöm a főtt gesztenyét, és míg nem kezdem el a díszítést benne is hagyom. A tejszínt felverem a porcukorral, a gesztenyemasszát pedig simára keverem a vajjal és 3 evőkanál rumos sziruppal.
- A tortát kiveszem a hűtőből, leveszem a karimát és bevonom a tejszínnel. A gesztenyemasszát habzsákba töltöm és rányomom a tetejére. A rumos gesztenyéket a tetejére és az aljára rakosgatom. Jól behűtve tálalom.