Glutén-, laktóz- és cukormentes mandulakrémes almás pitetorta
Elkészítés: könnyű | 28 cm piteforma 8-10 szelet
Elkészítés: könnyű | 28 cm piteforma 8-10 szelet
Pite tészta
Hozzávalók / 28 cm piteforma 8-10 szelet:
- 22 dkg gluténmentes sütemény liszt
- 10 dkg xilit
- 1 tojás
- 10 dkg hideg laktózmentes vaj
- 1 evőkanál hideg víz
- 1 citrom héja
- 1 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
- A lisztbe beleteszem a xilitet, sütőport, citrom héját és a hideg vajat. Gyorsan elmorzsolom.
- Hozzáadom a tojást és a hideg vizet. Összeállítom a tésztát, folpackba csomagolom és hűtőbe teszem minimum fél órára, de egész éjjel is a hűtőben maradhat.
- A piteformát kivajazom, lisztezem, beleillesztem a tésztát. Kis peremet is készítek neki, hogy jobban felfogja a tölteléket. Felhasználásig hűtőbe teszem.
Mandula krém (frangipane krém)
Hozzávalók:
- 12 dkg őrölt mandula
- 10 dkg xilit
- 1 evőkanál mandula aroma
- 2 tojás
- 10 dkg puha laktózmentes vaj
Elkészítés:
- A xilitet elkeverem az őrölt mandulával és az aromával.
- Hozzáadom a puha vajat, a tojásokat és alaposan kikeverem.
- Az előkészített tésztára kenem.
Díszítés
Hozzávalók:
- 4-5 közepes alma
- 2 teáskanál fahéj
Elkészítés:
- Az almát meghámozom, magházát kivájom és fél mm-es darabokra szeletelem.
- Tetszés szerint körbe rakom a pite tetejét az almákkal és megszórom a fahéjjal.
- A pitét 170°C-ra előmelegített sütőben 1 órát sütöm. 30 perc után alufóliával letakarom, ezt a sütés utolsó negyed órájában leveszem. Tűpróbával ellenőrzöm.
Tippek
- Ezt a krémet kombinálhatjuk más gyümölccsel is pl. körtével.