Görög citromszirupos sütemény
Elkészítés: könnyű | 24x24 cm tepsi
Elkészítés: könnyű | 24x24 cm tepsi
Sütemény
Hozzávalók / 24x24 cm tepsi:
- 3 tojás
- 30 dkg görögjoghurt
- 1 egész citrom héja és leve
- 3 dkg őrölt mandula
- 17 dkg rétesliszt
- 10 dkg búzadara
- 17 dkg cukor + csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
- Összekeverem a joghurtot a tojásokkal és a citrom levével és héjával.
- A liszthez hozzáadom a cukrokat/csipet sót/sütőport/réteslisztet/búzadarát és a mandulát, összekeverem.
- A joghurtos masszát a liszteshez keverem és 24x24 cm sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm.
- 160°C-on 40 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm. Ha megfelelő akkor kiveszem a sütőből és saslikkal lyukakat szúrok bele.
Citromos szirup
Hozzávalók:
- 3 citrom
- 300 ml víz
- 15 dkg cukor
Elkészítés:
- A cukrot a vízzel összekeverem, és hozzáadom 2 citrom héját és 3 leszűrt levét. A harmadik citrom héját díszítésre elteszem.
- Felforalom és hagyom kihűlni.
Összeállítás
- A megsült süteményt sok helyen megszurkálom a saslikkal és a szirup háromnegyed részét ráöntöm.
- Fél óra múlva megöntözöm a maradék sziruppal, letakarom és hagyom kihűlni.
- Ha teljesen kihűlt, akkor felszeletelem és megszóróm a maradék citromhéjjal.