Grízes mézes
Elkészítés: nehéz | 1 tepsi (22x30cm)
Elkészítés: nehéz | 1 tepsi (22x30cm)
Mézes lapok
Hozzávalók / 1 tepsi (22x30cm):
- 55dkg liszt
- 4 evőkanál langyos méz
- 2 tojás
- 5 dkg kakaópor
- 4 evőkanál tej
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 16 dkg porcukor
- 6 dkg lágy vaj
Elkészítés:
- Tojásokat kikeverem a mézzel/porcukorral/tejjel és a vajjal.
- Hozzáadom az átszitált lisztet/kakaóport/szódabikarbónát.
- Összeállítom a tésztát és lemérem a súlyát. 4 egyenlő részre osztom, nekem kb 27dkg-os adagok jöttek ki.
- A tészta nagyon lágy, ezért rögtön a sütőpapíron nyújtom ki és erősen lisztezem a tésztát és a nyújtófát is. Vékonyra nyújtom a tepsi méretére.
- 22x30 cm tepsiben sorban megsütöm a lapokat 180°C-on kb 15perc.
Grízes krém
Hozzávalók:
- 1l tej
- 10 evőkanál búzadara
- 45 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 1 evőkanál rum
- 8 evőkanál baracklekvár
- 1 csomag étcsokoládés bevonó
Elkészítés:
- Sűrű tejbegrízt főzök és kihűtöm.
- A vajat összekeverem a rummal és porcukorral.
- Ha kihűlt a gríz kis adagokban hozzákeverem a vajas krémbe és alaposan elkeverem.
Összeállítás
- A mézes lapokat ugyanakkora méretűekre vágom.Négyszögletű tortagyűrűbe rakom az első lapot és megkenem a lekvár felével és a krém harmadával.
- Négyszögletű tortagyűrűbe rakom az első lapot és megkenem a lekvár felével és a krém harmadával.
- Következő lappal ugyanígy járok el. Rárakom a harmadikat de arra csak a maradék krém megy és ráteszem a negyedik lapot
- Hűtőbe teszem 1,5-2 napra és a sütőtepsit nehezéknek a tetejére teszem.
- Étcsokoládés tortabevonót a tetejére öntöm és amikor megkeményedett szeletekre vágom.