Habcsóktetős citrompite

Elkészítés: könnyű | 28 cm-es forma

Pite alap


Hozzávalók / 28 cm-es forma:

  • 22 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj kockázva
  • 1 citrom héja
  • 1 ek hideg víz (ha szükséges)
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás

Elkészítés:

  • A lisztet elkeverem a cukorral és a citrom héjával. Hozzámorzsolom a hideg vajat és beleteszem a tojást. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, ha szükséges hozzáteszek 1 evőkanál hideg vizet.
  • Folpacba csomagolom és hűtőbe teszem egy fél órára.
  • A sütőt 180°C-ra előmelegítem. A tésztát kinyújtom és egy 28 cm-es kivehető aljú piteformába illesztem, alját villával megszurkálom. A formába sütőpapíron babot teszek és elősütöm kb 10 percet.

Citromkrém


Hozzávalók:

  • 3 citrom + 1 lime
  • 16 dkg cukor
  • 200 ml tejszín
  • 4 tojás (M)

Elkészítés:

  • A citromok és lime héját lereszelem, levüket kifacsarom és átszűröm. A tojásokat kikeverem a cukorral, a citrusok levével és a tejszínnel. A keveréket átszűröm és az elősütött formába töltöm.
  • 180°C-ra előmelegített sütőbe teszem és kb 35-40 percig sütöm. Ha már szépen megsült de a közepe még remegős, a sütőt lekapcsolom, fakanállal kitámasztom és hagyom kihűlni. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, hűtőbe teszem éjszakára, de legalább 4-5 órára.

Habcsóktető


Hozzávalók:

  • 2 db tojásfehérje (M)
  • pár csepp citromlé
  • 10g étkezési keményítő
  • 18 dkg átszitált porcukor

Elkészítés:

  • A fehérjét pici sóval és pár csepp citromlével keményre felverem. 10 dkg porcukrot két részletben hozzáadok és addig keverem, míg fényes kemény massza lesz. A maradék porcukrot és a keményítőt átszitálom és nagy modulatokkal hozzákeverem.
  • A süteményt kiemelem a formából, tálra teszem és ráhalmozom a habcsókmasszát a tetejére. Szakácsfáklyával a tetejét picit megpirítom és hűtőbe teszem tálalásig.

További képek