Habcsóktetős citrompite
Elkészítés: könnyű | 28 cm-es forma
Elkészítés: könnyű | 28 cm-es forma
Pite alap
Hozzávalók / 28 cm-es forma:
- 22 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj kockázva
- 1 citrom héja
- 1 ek hideg víz (ha szükséges)
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
Elkészítés:
- A lisztet elkeverem a cukorral és a citrom héjával. Hozzámorzsolom a hideg vajat és beleteszem a tojást. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, ha szükséges hozzáteszek 1 evőkanál hideg vizet.
- Folpacba csomagolom és hűtőbe teszem egy fél órára.
- A sütőt 180°C-ra előmelegítem. A tésztát kinyújtom és egy 28 cm-es kivehető aljú piteformába illesztem, alját villával megszurkálom. A formába sütőpapíron babot teszek és elősütöm kb 10 percet.
Citromkrém
Hozzávalók:
- 3 citrom + 1 lime
- 16 dkg cukor
- 200 ml tejszín
- 4 tojás (M)
Elkészítés:
- A citromok és lime héját lereszelem, levüket kifacsarom és átszűröm. A tojásokat kikeverem a cukorral, a citrusok levével és a tejszínnel. A keveréket átszűröm és az elősütött formába töltöm.
- 180°C-ra előmelegített sütőbe teszem és kb 35-40 percig sütöm. Ha már szépen megsült de a közepe még remegős, a sütőt lekapcsolom, fakanállal kitámasztom és hagyom kihűlni. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, hűtőbe teszem éjszakára, de legalább 4-5 órára.
Habcsóktető
Hozzávalók:
- 2 db tojásfehérje (M)
- pár csepp citromlé
- 10g étkezési keményítő
- 18 dkg átszitált porcukor
Elkészítés:
- A fehérjét pici sóval és pár csepp citromlével keményre felverem. 10 dkg porcukrot két részletben hozzáadok és addig keverem, míg fényes kemény massza lesz. A maradék porcukrot és a keményítőt átszitálom és nagy modulatokkal hozzákeverem.
- A süteményt kiemelem a formából, tálra teszem és ráhalmozom a habcsókmasszát a tetejére. Szakácsfáklyával a tetejét picit megpirítom és hűtőbe teszem tálalásig.