Habos-túrós pite
Elkészítés: könnyű | 25x35 cm tepsi
Elkészítés: könnyű | 25x35 cm tepsi
Tészta
Hozzávalók / 25x35 cm tepsi:
- 50 dkg liszt
- 22 dkg puha margarin/vaj
- 15 dkg kristálycukor
- 3 tojássárgája
- 0,5 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 1 evőkanál tejföl
Elkészítés:
- A liszthez hozzáadom a cukrot, sütőport és egy csipet sót. Összemorzsolom a margarinnal. Hozzáadom a tejfölt, tojássárgáját és a tejet. Alaposan összegyúrom, majd félreteszem, míg elkészítem a tölteléket.
Túrós töltelék
Hozzávalók:
- 1 kg félzsíros túró
- 20 dkg kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- 5 tojásfehérje
- 1 csomag főzős vaníliás pudingpor 40g
- 10 dkg tejföl
- 1 citrom leve és héja
- 5 dkg mazsola
- 1 egész tojás
Elkészítés:
- A vaníliás cukrot és a kristálycukrot összekeverem. Közben a túrót villával kicsit összetöröm, a citrom héját ráreszelem, a levéből pedig 3 evőkanálnyit adok hozzá. A tojássárgájákat 4 evőkanál cukorral fehéredésig kikeverem, majd hozzáadom a tejfölt.
- Belekeverem a pudingport és a túróhoz adom. A fehérjéket pici sóval háromnegyedig felverem, utána több részletben hozzáadom a cukrokat és fényes kemény habbá verem, mint a habcsókot. A túrókrémet óvatosan fellazítom a fehérjehabbal és kész is a töltelék.
Összeállítás
- A tésztát kettéválasztom, az egyiket kinyújtom a tepsim méretére 25x35 cm. A tepsibe sütőpapírt terítek és beleteszem a lapot. Ráöntöm a tölteléket, elsimítom és egyik oldalát megszórom a mazsolával.
- Ráteszem a kinyújtott másik lapot és villával alaposan megszurkálom. Megkenem a maradék 1 felvert tojással és 170°C-on kb 30-35 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, kihűtöm utána szeletelem.