Hagyományos Zserbó
Elkészítés: közepes | 22x30 cm tepsi
Elkészítés: közepes | 22x30 cm tepsi
Tészta
Hozzávalók / 22x30 cm tepsi:
- 50-55 dkg sima liszt
- 4 dkg cukor
- 30 dkg margarin
- 3 tojássárgája + 1 egész tojás kenésnek
- 1 citrom héja
- 1,5-2 dl tej
- 1 csomag sütőpor
Elkészítés:
- A lisztet összekeverem a cukorral, citrom héjával, sütőporral és elmorzsolom benne a margarint.
- Hozzáadom a tojássárgájákat és annyi tejet, amennyivel könnyedén össze tudom gyúrni. Lemérem a súlyát és 4 felé osztom a tésztát.
Töltelék
Hozzávalók:
- kb fél üveg sárgabaracklekvár
- 40 dkg darált dió
- 30 dkg porcukor
Elkészítés:
- A diót a cukorral összekeverem.
Összeállítás
- Egy 22x30 cm tepsi aljára sütőpapírt teszek. Az első tésztagombócot kinyújtom a tepsi méretére és beleillesztem.
- Megszurkálom villával és megkenem a lekvár harmadával kb 4-5 kanálnyival. Erre rászórom a cukros dió harmadát és egyenletesen elosztom rajta.
- Erre ráteszem a kinyújtott második lapot és megismétlem a lekvározást és a cukros diózást még 2x.
- Ráteszem a fedőlapot, megszurkálom villával és lekenem egy tojással. 170°C-ra előmelegített sütőben kb 35-40 percig sütöm, míg kicsit el kezd barnulni a teteje. Hagyom hűlni.
Máz
Hozzávalók:
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
Elkészítés:
- A csokoládét az olajjal megolvasztom és simára keverem. A már nem forró sütemény tetején egyenletesen elosztom.