Házi csokis vajkaramella

Elkészítés: közepes | 20x24 cm tepsi

Csoki alap


Hozzávalók / 20x24 cm tepsi:

  • 30 dkg mogyorós csokoládé
  • 9 dkg vaj

Elkészítés:

  • Megolvasztom mikróban a csokit a vajjal és ha teljesen feloldódott a sütőpapírral bélelt formába öntöm.
  • Amikor már majdnem teljesen lehűlt, hűtőbe teszem, minimum 1 órára.

Karamellás rész


Hozzávalók:

  • 25 dkg kristálycukor
  • 130 ml tejszín
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg blans mandula

Elkészítés:

  • A mandulát minden zsiradék nélkül serpenyőbe teszem és kicsit megpirítom. Ezután összedarabolom.
  • A cukrot kevergetés nélkül hagyom karamellizálódni egy vas serpenyőben, néha kicsit megrázogatom.
  • Mikor látom, hogy feloldódott a cukor, lassan apránként hozzáöntöm a tejszínt, kicsit összeáll majd de folyamatosan kevergetem.
  • Mikor szép sima lesz újra, hozzáadom a vajat és csak addig melegítem míg a vaj teljesen feloldódik.
  • A csoki tetejére öntöm és a tetejére szórom a darabolt mandulát. Ha már langyos beteszem a hűtőbe éjszakára és másnap darabolom csak fel.

Tippek


  • Ha a karamellhez a vaj után egy kis sót is keverünk még finomabb és különlegesebb lesz.
  • Ez az édesség nemcsak nagyon finom nassolnivaló, hanem mutatós édesség is. Celofánba csomagolva különleges ajándék bármilyen alkalomra.