Házi csokis vajkaramella
Elkészítés: közepes | 20x24 cm tepsi
Elkészítés: közepes | 20x24 cm tepsi
Csoki alap
Hozzávalók / 20x24 cm tepsi:
- 30 dkg mogyorós csokoládé
- 9 dkg vaj
Elkészítés:
- Megolvasztom mikróban a csokit a vajjal és ha teljesen feloldódott a sütőpapírral bélelt formába öntöm.
- Amikor már majdnem teljesen lehűlt, hűtőbe teszem, minimum 1 órára.
Karamellás rész
Hozzávalók:
- 25 dkg kristálycukor
- 130 ml tejszín
- 10 dkg vaj
- 3 dkg blans mandula
Elkészítés:
- A mandulát minden zsiradék nélkül serpenyőbe teszem és kicsit megpirítom. Ezután összedarabolom.
- A cukrot kevergetés nélkül hagyom karamellizálódni egy vas serpenyőben, néha kicsit megrázogatom.
- Mikor látom, hogy feloldódott a cukor, lassan apránként hozzáöntöm a tejszínt, kicsit összeáll majd de folyamatosan kevergetem.
- Mikor szép sima lesz újra, hozzáadom a vajat és csak addig melegítem míg a vaj teljesen feloldódik.
- A csoki tetejére öntöm és a tetejére szórom a darabolt mandulát. Ha már langyos beteszem a hűtőbe éjszakára és másnap darabolom csak fel.
Tippek
- Ha a karamellhez a vaj után egy kis sót is keverünk még finomabb és különlegesebb lesz.
- Ez az édesség nemcsak nagyon finom nassolnivaló, hanem mutatós édesség is. Celofánba csomagolva különleges ajándék bármilyen alkalomra.