Házi húzott rétes
Elkészítés: nehéz | 2 nagy rúd
Elkészítés: nehéz | 2 nagy rúd
Túrós töltelék
Hozzávalók / 2 nagy rúd:
- 70 dkg túró
- 15 dkg kristálycukor
- 1 citrom héja
- fél citrom leve
- 1 vaníliás cukor
- 10 dkg mazsola
- 2 tojás sárgája
- 2 evőkanál búzadara
Elkészítés:
- Összekeverem a töltelék hozávalóit.
Almás töltelék
Hozzávalók:
- 1,5 kg alma
- fél citrom leve
- 10 dkg kristálycukor
- 1 evőkanál fahéj
- 8 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg darált dió
Elkészítés:
- Az almát meghámozom és lereszelem, meglocsolom a citromlével és hagyom levet ereszteni. Kinyomkodom.
- Összekeverem a többi hozzávalóval.
Rétes tészta
Hozzávalók:
- 5 dkg olvasztott sertészsír
- 25 dkg rétesliszt + 25 dkg sima liszt
- 1 tojás
- 2,5 dl langyos víz
- 1 evőkanál 10% ecet
- csipet só
Elkészítés:
- A meleg vízben elkeverem az ecetet.
- A liszteket összeöntöm, hozzáadom a sót, tojást és az olvasztott zsírt. Összemorzsolom.
- Több részletben hozzáöntöm az ecetes meleg vizet, a tészta először nagyon ragadós, de egy idő után összeáll.
- Lisztezett deszkára teszem és jól kidagasztom. Kizsírozott tálba teszem, és a tetejét is megkenem zsírral, hogy ne száradjon ki. Hagyom pihenni kb fél órát.
- Abroszon zsírozott kézzel óvatosan kihúzogatom amekkorára csak tudom. Rászórom a kétféle tölteléket és az abrosszal felcsavarom. Sütőpapírozott tepsibe helyezem és 180°C-on kb 30-35 perc alatt megsütöm.