Házi húzott rétes

Elkészítés: nehéz | 2 nagy rúd

Túrós töltelék


Hozzávalók / 2 nagy rúd:

  • 70 dkg túró
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 citrom héja
  • fél citrom leve
  • 1 vaníliás cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 2 tojás sárgája
  • 2 evőkanál búzadara

Elkészítés:

  • Összekeverem a töltelék hozávalóit.

Almás töltelék


Hozzávalók:

  • 1,5 kg alma
  • fél citrom leve
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál fahéj
  • 8 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg darált dió

Elkészítés:

  • Az almát meghámozom és lereszelem, meglocsolom a citromlével és hagyom levet ereszteni. Kinyomkodom.
  • Összekeverem a többi hozzávalóval.

Rétes tészta


Hozzávalók:

  • 5 dkg olvasztott sertészsír
  • 25 dkg rétesliszt + 25 dkg sima liszt
  • 1 tojás
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 evőkanál 10% ecet
  • csipet só

Elkészítés:

  • A meleg vízben elkeverem az ecetet.
  • A liszteket összeöntöm, hozzáadom a sót, tojást és az olvasztott zsírt. Összemorzsolom.
  • Több részletben hozzáöntöm az ecetes meleg vizet, a tészta először nagyon ragadós, de egy idő után összeáll.
  • Lisztezett deszkára teszem és jól kidagasztom. Kizsírozott tálba teszem, és a tetejét is megkenem zsírral, hogy ne száradjon ki. Hagyom pihenni kb fél órát.
  • Abroszon zsírozott kézzel óvatosan kihúzogatom amekkorára csak tudom. Rászórom a kétféle tölteléket és az abrosszal felcsavarom. Sütőpapírozott tepsibe helyezem és 180°C-on kb 30-35 perc alatt megsütöm.

További képek