Japán sajttorta
Elkészítés: könnyű | 20 cm forma
Elkészítés: könnyű | 20 cm forma
Hozzávalók / 20 cm forma:
- 4 dkg liszt
- 2 dkg porcukor
- 14 dkg mascarpone
- 3 tojás
- 50 ml tej
- 4 dkg vaj
- 6 dkg kristálycukor
- 2 teáskanál citromlé
Elkészítés:
- A mascarponét, vajat, tejet egy kis lábosba teszem és takaréklángon, folyamatos kevergetés mellett összemelegítem. Ha szép sima, leveszem a tűzről és hozzáadom a 3 tojássárgáját, citromlevet.
- A lisztet és a porcukrot átszitálom és beleszórom. Alaposan elkeverem, és az egészet átszűröm egy szitán egy nagyobb tálba.
- A tojásfehérjéket háromnegyedig felverem, utána 3 részletben hozzáadom a kristálycukrot. Fényes, kemény habbá verem, mint a habcsókot. A sárgájához keverem óvatosan.
- 20 cm-es kivehető aljú forma aljára és oldalára sütőpapírt teszek. Alját bevonom alufóliával, hogy közvetlen ne érjen majd a forró víz. A formát egy tepsibe állítom, és kb 2cm magasságban forró vizet öntök köré.
- A masszát a formába öntöm és 150°C-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütéssel középtől egy ráccsal lejjebb) 30 percig sütöm. Utána egy pillanatra résnyire kinyitom a sütőt, hogy a plussz hő kijöjjön, azonnal visszacsukom és leveszem a hőfokot 110°C-ra. Így sütöm még további 25-30 percig. Ha kész, lekapcsolom a sütőt, kitámasztom egy fakanállal és hagyom 5 percig hülni. Utána kiveszem a formából és forrón tálalom.
Tippek
- Ha kisebb formában készítjük, a végső sütési időt hosszabbítsuk meg kb 5-10 perccel. Tűpróbával ellenőrizzük, ha a közepébe szúrt pálcára már nem ragad a massza, akkor már jó, szép remegősnek kell maradnia.