Joghurtos epermousse

Elkészítés: könnyű | 20 cm forma

Piskótatekercs


Hozzávalók / 20 cm forma:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál eperlekvár

Elkészítés:

  • A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket pici sóval keményre felverem. A sárgáját a cukorral kikeverem, aztán a fehérjéhez adom.
  • Rászitálom a lisztet és egy sütőpapírral bélelt, nagy lapos tepsiben 180°C-ra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm és kihűtöm.
  • Széleit egyenesre szelem és hosszában 3 csíkra vágom. Megkenem az eperlekvárral és feltekerem a csíkokat. Mindegyik csíkot a másik végére illesztek, így egy nagyobb tekercsem lesz. Wax fóliával bélelt 20cm-es formába állítom.

Epermousse


Hozzávalók:

  • 20 dkg friss eper
  • 60 dkg epres joghurt
  • 50 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 3 evőkanál citromlé
  • 12 lap zselatin vagy 2 csomag zselatinpor

Elkészítés:

  • A zselatinlapokat hideg vízbe beáztatom. Az epret leturmixolom és a cukorral, joghurttal, citromlével együtt felteszem melegedni. Mikor már meleg de nem forr, lezárom és hozzáadom a kinyomkodott zselatinlapokat. Megvárom, míg szoba hőmérsékletűre lehűl, utána a mascarponéba keverem.
  • A tekercselt piskóta köré öntöm egyenletesen a krémet, és hűtőbe teszem minimum 4 órára.

Tejszínes rész


Hozzávalók:

  • 500 ml tejszín
  • 100 ml sűrített tej, vagy porcukor
  • 5 zselatinlap

Elkészítés:

  • A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom. A tejszínt a sűrített tejjel keményre felverem.
  • A megduzzadt zselatin lapokat 4 evőkanál vízzel kis lábosban felmelegítem, de csak annyira, hogy épp feloldódjon. Hozzákeverek 3 evőkanál tejszínkrémet, azután a tejszínbe öntöm. Alaposan elkeverem, és a desszert tetején egyenletesen elkenem. Hűtőbe teszem minimum 2-3 órára.
  • A süteményt a formából óvatosan kiemelem, lehúzom a waxfóliát.

Díszítés


Hozzávalók:

  • 8 dkg tejcsokoládé
  • kb 20 dkg eper

Elkészítés:

  • A csokit 1 evőkanál étolajjal megolvasztom és zacskóba töltöm. A zacskón kis rést vágva, kidíszítem a csokival először a széleit, majd a maradékot a tetején elkenem. Az epreket a tetején elrendezem, tálalom.

További képek