Karamell krém
Elkészítés: közepes | kb 1,5-2 dl
Elkészítés: közepes | kb 1,5-2 dl
Hozzávalók / kb 1,5-2 dl:
- 20 dkg cukor
- 6 ml víz
- 200 ml tejszín
Elkészítés:
- Magasabb falu vas serpenyőbe teszem a cukrot és ráöntöm a vizet.
- A tejszínt felmelegítem.
- Takaréklángon kevergetés nélkül megvárom míg borostyán színűvé karamellizálódik és óvatosan több részletben hozzáöntöm a meleg tejszínt. Ilyenkor már kevergethetem.
- Kb 2-3 percig kevergetem, míg szép egyenletes lesz. Ha sós karamellt készítek akkor most teszek bele sót.
- Megvárom míg kicsit lehűl és hőálló kancsóba töltöm.
Tippek
- Ha sós karamellt szeretnénk, tegyünk a már elkészült karamellbe 1-2 teáskanál sót. Ha már nem forró óvatosan kóstolgassuk, mennyi só számunkra az ideális.
- Felhasználhatjuk fagylaltok önteteként, tortaöntetnek, díszítésnek, kenhetjük piskótára, babapiskótát ragaszthatunk össze vele de pl karamellás pohárkrémet is készíthetünk ha a felvert tejszínhez keverünk a lehült szószból. Hidegen és melegen is használható.