Karamell krém

Elkészítés: közepes | kb 1,5-2 dl

Hozzávalók / kb 1,5-2 dl:

  • 20 dkg cukor
  • 6 ml víz
  • 200 ml tejszín

Elkészítés:

  • Magasabb falu vas serpenyőbe teszem a cukrot és ráöntöm a vizet.
  • A tejszínt felmelegítem.
  • Takaréklángon kevergetés nélkül megvárom míg borostyán színűvé karamellizálódik és óvatosan több részletben hozzáöntöm a meleg tejszínt. Ilyenkor már kevergethetem.
  • Kb 2-3 percig kevergetem, míg szép egyenletes lesz. Ha sós karamellt készítek akkor most teszek bele sót.
  • Megvárom míg kicsit lehűl és hőálló kancsóba töltöm.

Tippek


  • Ha sós karamellt szeretnénk, tegyünk a már elkészült karamellbe 1-2 teáskanál sót. Ha már nem forró óvatosan kóstolgassuk, mennyi só számunkra az ideális.
  • Felhasználhatjuk fagylaltok önteteként, tortaöntetnek, díszítésnek, kenhetjük piskótára, babapiskótát ragaszthatunk össze vele de pl karamellás pohárkrémet is készíthetünk ha a felvert tejszínhez keverünk a lehült szószból. Hidegen és melegen is használható.