Kávés szelet
Elkészítés: közepes | 22x30 cm
Elkészítés: közepes | 22x30 cm
Alap
Hozzávalók / 22x30 cm:
- 30 dkg liszt
- 4 tojás
- 25 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- 0,75 dl étolaj
- 1 csomag sütőpor
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítem 160°C-ra, sütőpapírral kibélelek 22x30 cm tepsit. A tojásokat szétválasztom. A fehérjét pici sóval háromnegyedig felverem, utána 2 részletben hozzáadom a cukor felét. Fényes fehér habot verek belőle, mintha habcsókot készítenék.
- A cukor másik felét a tojások sárgájával és a tejjel elkezdem kikeverni, közben hozzáadom az olajat. A lisztbe belekeverem a kakaóport, sütőport, és a sárgájás masszába szitálom. Alaposan elkeverem és a fehérjehabbal lazítom, amit óvatosan 3 részletben adok hozzá.
- A massza felét a formába töltöm és azonnal a sütőbe teszem. 160°C-on alsó felső sütéssel, középen kb 15-20 percig sütöm, tűpróbával ellenőrözöm átsült-e. Sütőpapírostól kiveszem és kihűtöm. A tepsibe újra sütőpapírt teszek és megsütöm a maradék masszát.
- Ha kihűlt mindkét lap, akkor óvatosan kettévágom őket, hogy 4 lapom legyen.
Krém
Hozzávalók:
- 3 tojássárgája
- 8 dl tej
- 5 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 5 dkg étkezési keményítő
- 2 adag neszkávé
- 5 dkg darált dió
- 3 evőkanál rumaroma
- 30 dkg puha vaj
Elkészítés:
- A tojássárgájákat elkeverem a cukorral, liszttel, kávéval, keményítővel és a tejjel. Felteszem főni és addig kevergetem, míg sűrű krém lesz belőle. Kiöntöm egy tálba, folpackkal lefedem és teljesen kihűtöm. A puha vajat kihabosítom és a krémet több részletben belekeverem.
- Három felé osztom a krémet, az elsőbe belekeverem a diót és 1 evőkanál rumaromát. A másodikba csak a maradék rumot, a harmadikat pedig csak kávésnak hagyom.
- Az első lapot tálcára teszem, és megkenem a sima kávés krémmel. Rárakom a következő lapot ezt a diós krémmel kenem meg. Ráteszem a harmadikat erre a kávés-rumos krém jön. Ráteszem a tetőlapot, egy egész picit lenyomom és állítható négyszögletes formát rakok köré. Hűtőbe teszem minimum 4-5 órára.
Máz
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 5 dkg kakaópor
- 1 dl tej
- 2 evőkanál presso kávé
Elkészítés:
- Kicsi lábosban összemelegítem a hozzávalókat, és mikor már nagyon forró de még nem forr, lezárom és kicsit hűtöm. Ha már csak picit meleg a sütemény tetejére öntöm és egyenletesen elkenem.
Tippek
- A krém ízesítése során nyugodtan elhagyhatjuk a diót és a rumot is. Így egy erőteljes kávés ízű süteményt kapunk.