Klasszikus almás pite
Elkészítés: könnyű | 30x40 cm tepsi
Elkészítés: könnyű | 30x40 cm tepsi
Hozzávalók / 30x40 cm tepsi:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 1 tojás + 1 a tetejére kenésnek
- 1-2 evőkanál tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 3 kg alma
- fahéj és kb 10 dkg cukor
- maroknyi darált dió és zsemlemorzsa
Elkészítés:
- Az almákat meghámozom és lereszelem. Hagyom levet ereszteni, míg előkészítem a tésztát.
- A lisztbe beleszórom a cukrot és a sütőport, teszek bele egy csipet sót is. Elmorzsolom a margarinnal. Beleteszem a tojást és annyi tejfölt, amennyivel pont össze tudom gyúrni. Szép simára dolgozom össze a tésztát.
- A tészta háromnegyedét kinyújtom a tepsim méretére (30x40 cm). A tepsibe sütőpapírt terítek és beleillesztem a tésztát. Villával megszurkálom és megszórom a diós zsemlemorzsával.
- Az almát kinyomkodom és ízesítem fahéjjal és cukorral. Kóstoljuk meg elég ízletes-e. A tölteléket elosztom az előkészített alapon és beterítem a maradék tésztával. Villával megszurkálom és lekenem a tojással. 180°C-ra előmelegített sütőben (középen alsó-felső sütéssel) kb 35 percig sütöm, míg szépen megbarnul.