Kumquat zselé torta
Elkészítés: közepes | 25x25 cm forma
Elkészítés: közepes | 25x25 cm forma
Piskóta alap
Hozzávalók / 25x25 cm forma:
- 4 tojás
- 25 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sötőpor
- 0,75 ml étolaj
- 2,5 dl tej
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítem 160°C-ra, és egy 25x25 cm-es kivehető aljú kocka tortaforma aljára sütőpapírt teszek. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket pici sóval felverem, utána a cukor háromnegyedét több részletben hozzáadom. Kemény, fényes habbá verem, mint a habcsókot.
- A sárgájákat a maradék cukorral kikeverem, hozzáadom az olajat és a tejet. Beleszitálom a lisztet a sütőporral együtt és csomómentesre elkeverem. A fehérjébe öntöm a masszát és óvatosan elkeverem. Az előkészített formába öntöm és 160°C-on kb 50-60 percig sütöm, a sütés felénél alufóliával letakarom. Tűpróbával ellenőrzöm. Ha teljesen kihűlt, 3 részre vágom.
Likőrős kumquat
Hozzávalók:
- 25 dkg kumquat
- 500 ml víz
- 25 dkg cukor
- 4 evőkanál kumquat likőr vagy triple sec
Elkészítés:
- A kumquatot pici karikákra vágom és kimagozom. A vízet és a cukrot lábosba teszem, összemelegítem, és hagyom 15 percig összeforrni. Beleteszem a kumquatokat és további 10 percig forralom takarék lángon. Lezárom, hozzáöntöm a likőrt és hagyom állni a kumquat darabokat legalább 5-6 órán át.
Krém
Hozzávalók:
- Kb 20-25 szem aszalt kumquat
- 50 dkg mascarpone
- 40 dkg görög joghurt
- 200 ml tejszín
- 10 dkg porcukor
- 2 mandarin átszűrt leve
- 2 evőkanál citromlé
- 4 evőkanál likőrös szirup
- 20 g őrölt zselatin
Elkészítés:
- A zselatint kis lábosba szórom és 8 evőkanál hideg vizet adok hozzá. Elkeverem és hagyom megduzzadni. A tejszínt ízesítés nélkül felverem, közben az aszalt kumquatokat pici darabokra felszeletelem.
- A mascarponét a joghurttal, porcukorral, mandarin- és citromlével, likőrös sziruppal jól elkeverem és hozzáadom a tejszínt. A zselatint felmelegítem, de csak annyira, hogy teljesen feloldódjon, adok hozzá egy kis krémet, amivel elkeverem, utána az egészet a mascarponés krémhez adom. Habzsákokba töltöm a krémet és elkezdem öszeállítani a tortát.
Zselé réteg
Hozzávalók:
- 200 ml almalé
- 300 ml citromos víz
- 2 evőkanál cukor
- 15 g őrölt zselatinpor
Elkészítés:
- A zselatint kis tálba szórom, kb 1 dl almalevet adok hozzá, elkeverem és hagyom megduzzadni.
- A többi almalevet, vizet és cukrot felmelegítem. Leveszem a tűzről és hozzáadom a zselatint. Alaposan elkeverem, átszűröm egy kancsóba és hagyom szoba hőmérsékletűre kihűlni.
Összeállítás
- A formát alulról folpackkal bevonom. Belülről wax fóliát teszek és ráteszem az első piskótalapot. Megkenem kis likőrős sziruppal, bevonom egy adag krémmel, amit megszórok a felaprított aszalt kumquat felével. Erre megy a második lap, amit megint megkenek likőrős sziruppal és megy rá egy adag krém és a többi aszalt gyümölcs.
- Ráteszem a harmadik lapot, amit bevonok a maradék krémmel úgy, hogy a szélein is teljesen kikenem, hogy majd a zselé ne tudjon lefolyni. Hűtőbe teszem minimum 3-4 órára. Ha szépen kidermedt, sorban rápakolom a likőrös kumquat karikákat és nagyon óvatosan ráöntöm a zselét. Hűtőbe teszem újabb 3-4 órára, utána szeletelem.