Lekváros papucs

Elkészítés: könnyű | kb 30 db

Hozzávalók / kb 30 db:

  • 40 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 8 dkg porcukor
  • 12 dkg olvasztott vaj/margarin
  • 1 nagy csipet só
  • 1,5 dl langyos tej
  • 2 dkg élesztő
  • sűrű szilva/birsalma lekvár

Elkészítés:

  • A lisztet, sót, egy tojást, porcukrot, olvasztott margarint, és a langyos tejet egy nagy tálba teszem. Rámorzsolom az élesztőt és anélkül, hogy várnék azonnal összegyúrom egy rugalmas gombóccá.
  • Letakarva kb 30-35 percet kelesztem. Kb 3-4 mm vastagra kinyújtom és 8x8 cm kiszúróval annyi négyzetet szaggatok ki amennyit csak tudok. A maradék tésztát, összegyúrom, kinyújtom és megint kiszaggatom.
  • A másik tojást szétválasztom. A fehérjét picit villával felverem. A négyzetek közepére kb 1 teáskanálnyi lekvárt teszek és átlósan a két szélét megkenem kis fehérjével. Egymásra hajtom a lekent széleket és sütőpapírozott tepsibe pakolom.
  • Ha minden négyzetet betöltöttem, összeöntöm a maradék fehérjét a sárgájával és lekenem a papucsokat. 180°C-ra előmelegített sütőben szép barnára sütöm őket.

Tippek


  • Ehhez a recepthez nagyon sűrű lekvárt használjunk és csak 1 evőkanálnyit mindegyikbe, mert a sok/vagy a túl folyékony lekvár könnyen kifolyik és szétnyílik a sütés során.

További képek