Lekváros papucs
Elkészítés: könnyű | kb 30 db
Elkészítés: könnyű | kb 30 db
Hozzávalók / kb 30 db:
- 40 dkg liszt
- 2 tojás
- 8 dkg porcukor
- 12 dkg olvasztott vaj/margarin
- 1 nagy csipet só
- 1,5 dl langyos tej
- 2 dkg élesztő
- sűrű szilva/birsalma lekvár
Elkészítés:
- A lisztet, sót, egy tojást, porcukrot, olvasztott margarint, és a langyos tejet egy nagy tálba teszem. Rámorzsolom az élesztőt és anélkül, hogy várnék azonnal összegyúrom egy rugalmas gombóccá.
- Letakarva kb 30-35 percet kelesztem. Kb 3-4 mm vastagra kinyújtom és 8x8 cm kiszúróval annyi négyzetet szaggatok ki amennyit csak tudok. A maradék tésztát, összegyúrom, kinyújtom és megint kiszaggatom.
- A másik tojást szétválasztom. A fehérjét picit villával felverem. A négyzetek közepére kb 1 teáskanálnyi lekvárt teszek és átlósan a két szélét megkenem kis fehérjével. Egymásra hajtom a lekent széleket és sütőpapírozott tepsibe pakolom.
- Ha minden négyzetet betöltöttem, összeöntöm a maradék fehérjét a sárgájával és lekenem a papucsokat. 180°C-ra előmelegített sütőben szép barnára sütöm őket.
Tippek
- Ehhez a recepthez nagyon sűrű lekvárt használjunk és csak 1 evőkanálnyit mindegyikbe, mert a sok/vagy a túl folyékony lekvár könnyen kifolyik és szétnyílik a sütés során.