Linzer variációk
Elkészítés: könnyű | kb 70 db
Elkészítés: könnyű | kb 70 db
Linzer alap
Hozzávalók / kb 70 db:
- 60 dkg liszt
- 40 dkg kockázott hideg vaj
- 20 dkg átszitált porcukor
- 2 tojás (sárgája a tésztába fehérje a díszítéshez)
- 2 citrom héja
- 1 evőkanál hideg víz
Elkészítés:
- A lisztet összekeverem a cukorral, citrom héjával.
- Hozzáadom a hideg vajat, a két tojás sárgáját és 1 evőkanál jéghideg vizet. Gyorsan elmorzsolgatom a vajat és gyors mozdulatokkal összegyúrom a tésztát.
- Folpackba csomagolom és hűtőbe teszem, minimum 1 órára.
- A tésztát elfelezem, egyiket kb 3-4 mm vastagra kinyújtom és köröket szaggatok. A fele körnek a közepét kiszaggatom egy pici szúróval. A fehérjéből egy kicsit kiöntök és lekenem vele a lyukas köröket.
- A diót összekeverem 2 dkg porcukorral és belenyomom a fehérjével lekent részt. Sütőpapírozott tepsibe pakolom a diós és a sima kör alapokat is.
- 180°C-os sütőben középen kb 8-10 percig sütöm. Még világosnak kell maradnia a korongoknak. Ha úgy látom kész, gyorsan sütőrácsra pakolom és hagyom kihűlni.
- A tészta másik felét is elfelezem, az egyikből pillangókat szaggatok ki, a másik részt pedig összegyúrom a maradék darált dióval. Ebből kis kifliket formázom. Ezeket is kisütöm kb 8 perc alatt.
Díszítések
Hozzávalók:
- 2 tojás fehérje
- 12 dkg porcukor
- 5 dkg darált dió
- sárgabarack és szilvalekvár
- 10 dkg tejcsokoládé
- 6 dkg fehércsokoládé
- 2 evőkanál kókuszreszelék
- tetszés szerinti ételfesték
Elkészítés:
- A linzer korongokra 1 teáskanál lekvárt teszek és rányomom a diós tetejét.
- A fehérjét háromnegyedig felverem, hozzáadom a maradék porcukrot, fényes fehér habbá verem.
- Az ételfestékkel beszínezem a kókuszreszeléket. A csokikat külön-külön megolvasztom, a lekvárokat előkészítem.
- A kisült kifliket különböző csokikba mártom és rácsra teszem száradni. A pillangókat belemártom a fehérje habba és kicsit megpirítom a tetejét szakácsfáklyával. Ezután rászórom a színezet kókuszt.
Tippek
- Az alap linzertészta a következő: 1 rész cukor-2 rész vaj-3 rész liszt, tehát 10 dkg porcukor-20 dkg vaj-30 dkg liszt. Sütőpor nem szükséges hozzá.
- 30 dkg lisztenként adok hozzá 1 tojássárgáját. A hideg vajat mindig felkockázom, így gyorsabban tudom eldolgozni a liszttel. Készíthetjük dió nélkül is, lekvárral összetapasztva a korongokat.
- A kifliket simán dió nélkül is kisüthetjük és porcukorral leszórjuk.