Linzer variációk

Elkészítés: könnyű | kb 70 db

Linzer alap


Hozzávalók / kb 70 db:

  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg kockázott hideg vaj
  • 20 dkg átszitált porcukor
  • 2 tojás (sárgája a tésztába fehérje a díszítéshez)
  • 2 citrom héja
  • 1 evőkanál hideg víz

Elkészítés:

  • A lisztet összekeverem a cukorral, citrom héjával.
  • Hozzáadom a hideg vajat, a két tojás sárgáját és 1 evőkanál jéghideg vizet. Gyorsan elmorzsolgatom a vajat és gyors mozdulatokkal összegyúrom a tésztát.
  • Folpackba csomagolom és hűtőbe teszem, minimum 1 órára.
  • A tésztát elfelezem, egyiket kb 3-4 mm vastagra kinyújtom és köröket szaggatok. A fele körnek a közepét kiszaggatom egy pici szúróval. A fehérjéből egy kicsit kiöntök és lekenem vele a lyukas köröket.
  • A diót összekeverem 2 dkg porcukorral és belenyomom a fehérjével lekent részt. Sütőpapírozott tepsibe pakolom a diós és a sima kör alapokat is.
  • 180°C-os sütőben középen kb 8-10 percig sütöm. Még világosnak kell maradnia a korongoknak. Ha úgy látom kész, gyorsan sütőrácsra pakolom és hagyom kihűlni.
  • A tészta másik felét is elfelezem, az egyikből pillangókat szaggatok ki, a másik részt pedig összegyúrom a maradék darált dióval. Ebből kis kifliket formázom. Ezeket is kisütöm kb 8 perc alatt.

Díszítések


Hozzávalók:

  • 2 tojás fehérje
  • 12 dkg porcukor
  • 5 dkg darált dió
  • sárgabarack és szilvalekvár
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 6 dkg fehércsokoládé
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • tetszés szerinti ételfesték

Elkészítés:

  • A linzer korongokra 1 teáskanál lekvárt teszek és rányomom a diós tetejét.
  • A fehérjét háromnegyedig felverem, hozzáadom a maradék porcukrot, fényes fehér habbá verem.
  • Az ételfestékkel beszínezem a kókuszreszeléket. A csokikat külön-külön megolvasztom, a lekvárokat előkészítem.
  • A kisült kifliket különböző csokikba mártom és rácsra teszem száradni. A pillangókat belemártom a fehérje habba és kicsit megpirítom a tetejét szakácsfáklyával. Ezután rászórom a színezet kókuszt.

Tippek


  • Az alap linzertészta a következő: 1 rész cukor-2 rész vaj-3 rész liszt, tehát 10 dkg porcukor-20 dkg vaj-30 dkg liszt. Sütőpor nem szükséges hozzá.
  • 30 dkg lisztenként adok hozzá 1 tojássárgáját. A hideg vajat mindig felkockázom, így gyorsabban tudom eldolgozni a liszttel. Készíthetjük dió nélkül is, lekvárral összetapasztva a korongokat.
  • A kifliket simán dió nélkül is kisüthetjük és porcukorral leszórjuk.

További képek