Mákos guba torta
Elkészítés: könnyű | 24 cm torta
Elkészítés: könnyű | 24 cm torta
Mákos guba alap
Hozzávalók / 24 cm torta:
- 8 kifli
- 15 dkg darált mák
- 200 ml tejszín
- 200 ml tej
- 6 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg kristálycukor
- 2 tojássárgája
Elkészítés:
- A kifliket felkarikázom és megszórom a mákkal. A tejszínt, tejet, vajat, tojásságáját és a cukrot összekeverem és meglocsolom a mákos kifliket. Alaposan összekeverem és 15 percet hagyom állni.
- Addig a sütőt előmelegítem 180°C-ra és egy 24cm tortaforma aljára sütőpapírt teszek. Belenyomkodom a mákos kifliket és kb 20 percig sütöm míg kicsit színe lesz. Hagyom a formában hűlni.
Krém
Hozzávalók:
- 10 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 2 tojássárgája
- 1 csomag főzős tejszínízű pudingpor
- 200 ml tejszín
- 400 ml tej
- 1 csomag zselatin fix
Elkészítés:
- A pudingport kb 1 deci tejjel csomómentesre keverem, hozzáadom a tojássárgákat. A többi tejet, tejszínt a cukorral csípősig felmelegítem, hozzáöntöm a pudingot és addig keverem míg jól besűrűsödik. Hagyom hűlni. Ha már szobahőmérsékletű hozzákeverem a zselatint és a mákos guba tetejére öntöm. Megvárom míg teljesen kihűl azután berakom a hűtőbe.
Fehérjehab
Hozzávalók:
- 4 tojásfehérje
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg kristálycukor
- 25 ml víz
Elkészítés:
- A vízből és a kristálycukorból szirupot főzök, mikor gyöngyözni kezd kész.
- A fehérjéket pici sóval háromnegyedig felverem, hozzáadom két részletben a porcukrot és állandó keverés mellett belecsurgatom lassan a szirupot. Kemény vágható habbá verem.
- Habzsákból a torta tetejére nyomom és szakács fáklyával kicsit megpirítom.