Mákos guba torta

Elkészítés: könnyű | 24 cm torta

Mákos guba alap


Hozzávalók / 24 cm torta:

  • 8 kifli
  • 15 dkg darált mák
  • 200 ml tejszín
  • 200 ml tej
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 tojássárgája

Elkészítés:

  • A kifliket felkarikázom és megszórom a mákkal. A tejszínt, tejet, vajat, tojásságáját és a cukrot összekeverem és meglocsolom a mákos kifliket. Alaposan összekeverem és 15 percet hagyom állni.
  • Addig a sütőt előmelegítem 180°C-ra és egy 24cm tortaforma aljára sütőpapírt teszek. Belenyomkodom a mákos kifliket és kb 20 percig sütöm míg kicsit színe lesz. Hagyom a formában hűlni.

Krém


Hozzávalók:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 csomag főzős tejszínízű pudingpor
  • 200 ml tejszín
  • 400 ml tej
  • 1 csomag zselatin fix

Elkészítés:

  • A pudingport kb 1 deci tejjel csomómentesre keverem, hozzáadom a tojássárgákat. A többi tejet, tejszínt a cukorral csípősig felmelegítem, hozzáöntöm a pudingot és addig keverem míg jól besűrűsödik. Hagyom hűlni. Ha már szobahőmérsékletű hozzákeverem a zselatint és a mákos guba tetejére öntöm. Megvárom míg teljesen kihűl azután berakom a hűtőbe.

Fehérjehab


Hozzávalók:

  • 4 tojásfehérje
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 25 ml víz

Elkészítés:

  • A vízből és a kristálycukorból szirupot főzök, mikor gyöngyözni kezd kész.
  • A fehérjéket pici sóval háromnegyedig felverem, hozzáadom két részletben a porcukrot és állandó keverés mellett belecsurgatom lassan a szirupot. Kemény vágható habbá verem.
  • Habzsákból a torta tetejére nyomom és szakács fáklyával kicsit megpirítom.

További képek