Mákos-meggyes rácsos pite
Elkészítés: könnyű | 25x35 cm tepsi
Elkészítés: könnyű | 25x35 cm tepsi
Pite alap
Hozzávalók / 25x35 cm tepsi:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg puha vaj/margarin
- 1 tojás
- 150 ml tejföl
- 3 dkg élesztő
- 6 dkg porcukor, csipet só
- 1 teáskanál kristálycukor
Elkészítés:
- A tejfölt 1 teáskanál kristálycukorral mikróban meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt és meleg vízben megvárom míg szépen felfut.
- A lisztet elkeverem a sóval, porcukorral és összemorzsolom a puha vajjal. Hozzáadom a felfuttatott élesztőt, a tojást és szépen összeállítom a tésztát. A tésztát elharmadolom és a nagyobbik részt kinyújtom a sütőpapírozott tepsim méretére (25x35 cm) Villával megszurkálom.
Töltelék
Hozzávalók:
- 35 dkg darált mák
- 25 dkg porcukor
- 150 ml forró tej
- 6 dkg mazsola
- 1 citrom héja
- fél teáskanál fahéj
- 1 evőkanál rumaroma
- 1 nagy üveg magozott meggybefőtt
Elkészítés:
- A mákot összekeverem a porcukorral, fahéjjal, citrom héjával. A mazsolát leöblítem meleg vízzel, utána meglocsolom a rummal és hagyom benne ázni.
- A mákot leforrázom a tejjel és beleborítom a mazsolát a rummal együtt. Alaposan elkeverem és az előkészített alapon elsimítom. Rászórom a meggyet és kicsit lenyomkodom.
Összeállítás
Hozzávalók:
- 1 tojás
Elkészítés:
- A kisebbik tésztarészt és a maradék tésztát kinyújtom, és derelyevágóval csíkokat vágok a tetejére. Megkenem tojással a csíkokat és 180°C-ra előmelegített sütőben (alsó felső sütéssel középen) 35-40 perc alatt szép barnára megsütöm. Hogy ne piruljon annyira a teteje, 15 perc múltán alufóliával letakarom, amit a sütés vége felé veszek csak le.