Mákos-meggyes rácsos pite

Elkészítés: könnyű | 25x35 cm tepsi

Pite alap


Hozzávalók / 25x35 cm tepsi:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg puha vaj/margarin
  • 1 tojás
  • 150 ml tejföl
  • 3 dkg élesztő
  • 6 dkg porcukor, csipet só
  • 1 teáskanál kristálycukor

Elkészítés:

  • A tejfölt 1 teáskanál kristálycukorral mikróban meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt és meleg vízben megvárom míg szépen felfut.
  • A lisztet elkeverem a sóval, porcukorral és összemorzsolom a puha vajjal. Hozzáadom a felfuttatott élesztőt, a tojást és szépen összeállítom a tésztát. A tésztát elharmadolom és a nagyobbik részt kinyújtom a sütőpapírozott tepsim méretére (25x35 cm) Villával megszurkálom.

Töltelék


Hozzávalók:

  • 35 dkg darált mák
  • 25 dkg porcukor
  • 150 ml forró tej
  • 6 dkg mazsola
  • 1 citrom héja
  • fél teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál rumaroma
  • 1 nagy üveg magozott meggybefőtt

Elkészítés:

  • A mákot összekeverem a porcukorral, fahéjjal, citrom héjával. A mazsolát leöblítem meleg vízzel, utána meglocsolom a rummal és hagyom benne ázni.
  • A mákot leforrázom a tejjel és beleborítom a mazsolát a rummal együtt. Alaposan elkeverem és az előkészített alapon elsimítom. Rászórom a meggyet és kicsit lenyomkodom.

Összeállítás


Hozzávalók:

  • 1 tojás

Elkészítés:

  • A kisebbik tésztarészt és a maradék tésztát kinyújtom, és derelyevágóval csíkokat vágok a tetejére. Megkenem tojással a csíkokat és 180°C-ra előmelegített sütőben (alsó felső sütéssel középen) 35-40 perc alatt szép barnára megsütöm. Hogy ne piruljon annyira a teteje, 15 perc múltán alufóliával letakarom, amit a sütés vége felé veszek csak le.

További képek