Mákos zserbó ribizli lekvárral
Elkészítés: könnyű | 25x35 cm tepsi
Elkészítés: könnyű | 25x35 cm tepsi
Tészta
Hozzávalók / 25x35 cm tepsi:
- kb 50-55 dkg liszt
- 30 dkg margarin
- 4 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 3 tojássárgája + 1 egész tojás kenésnek
- 1,5-2 dl tej
- 1 citrom héja
Elkészítés:
- A lisztet összekeverem a cukorral, sütőporral, citrom héjával és elmorzsolom benne a margarint. Hozzáadom a tojássárgákat és annyi tejet amennyivel össze tudom gyúrni. Egy 25x35 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelek.
Töltelék
Hozzávalók:
- 30 dkg darált mák
- 20 dkg porcukor
- 1 citrom héja
- fél üveg ribizlilekvár
Elkészítés:
- A mákot összekeverem a porcukorral és a citrom héjával.
Összeállítás
Hozzávalók:
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
Elkészítés:
- A tészta súlyát lemérem és három felé osztom. Az első gombócot kinyújtom a tepsim méretére és villával megszurkálom. Megkenem lekvárral és rászórom a cukros mák felét.
- Befedem a második lappal és ezt is megszurkálom. Megkenem lekvárral és rászórom a maradék mákot. Ráteszem a fedőlapot és ezt is megszurkálom. Tojással lekenem és 170°C-ra előmelegített sütőben kb 35-40 perc alatt megsütöm. A csokit az olajjal összeolvasztom és lekenem a már nem forró sütemény tetejét. Ha kihűlt, felszeletelem.