Mandulatorta
Elkészítés: közepes | 19 cm torta
Elkészítés: közepes | 19 cm torta
Torta alap
Hozzávalók / 19 cm torta:
- 4 tojás
- 24 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 0,75 dl olaj
- 2,5 dl tej
- fél csomag sütőpor
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket pici sóval háromnegyedig felverem majd hozzáadom több részletben a cukor felét és fényes, kemény habbá verem mint a habcsókot.
- A sárgájákat a többi cukorral kikeverem, majd hozzáadom az olajat, utána a tejet. Hozzászitálom a lisztet a sütőporral együtt és a fehérjét belekeverem. 19cm-es átmérőjű magas tortaforma aljára sütőpapírt teszek és beleöntöm a masszát.
- 160°C-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütéssel középen) kb 1 óra 10-15 percet sütöm. A sütőt az első 40 perc után nyitom csak ki, hogy ellenőrizzem a tortát és lefedjem alufóliával, hogy a belseje is szépen átsüljön. Ha kész, tűpróbával ellenőrzöm, kihűtöm és 4 szeletbe vágom.
Krém
Hozzávalók:
- 30 dkg hántolatlan mandula
- 8 tojássárgája
- 25 dkg cukor
- 50g étkezési keményítő
- 5 dl tej
- 30 dkg puha teavaj
- 15 dkg marcipán
Elkészítés:
- A mandulát tepsibe öntöm és 170°C-ra előmelegített sütőben gyakran rázogatva picit átpirítom. A tojássárgákat a cukorral, keményítővel, tejjel együtt kis lábosba teszem, simára keverem és takarék lángon állandó keverés mellett puding állagúra sűrítem. (ez kb 20 perc) Kiöntöm egy tálba, folpackkal lefedem és kihűtöm.
- A mandulából 15 dkg-ot aprítóba teszek. Mikor kicsit darabosabb kiveszek 3 evőkanállal belőle, ezt elteszem a díszítéshez. A többit finomra örlöm. A krémet a vajjal alaposan átkeverem és hozzáadom az őrölt mandulát.
- A marcipánt kinyújtom. Az első lapot egy adag krémmel megkenem és ráteszem a marcipánlapot. Utána betöltöm a többi lapot és körbekenem a tortát a maradék krémmel. Az egész mandulákat körberakom a tetején, a darabosból pedig szórok a tetejére és az aljára is. Hűtőbe teszem legalább 1 órára.